• Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila širom Vojvodine, još uvek nema obolelih građana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Genom virusa Zapadnog Nila otkriven je u komarcima u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, Paliću, Apatinu i Beogradu, podaci su Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.
    Ipak, još uvek, tačnije do 23. jula ove godine, nema potvrđenog slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila među građanima u Srbiji.
     
    Kad je reč o Evropi, ove sezone je registrovano sedam slučajeva zaraze i to šest u Grčkoj i jedan slučaj u Rumuniji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.
     
    Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše je zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca, koji prenose virus Zapadnog Nila. Rezervoar zaraze su ptice, a virus se dalje sa čoveka ne prenosi na druge jedinke.
     
    Prvi oboleli uglavnom se u Srbiji javljaju u ovom periodu, dok se najviše obolelih otkriva u avgustu.
     
    Ovaj virus prvi put je u Srbiji, među ljudima, registrovan 2012. godine. Reč je o odomaćenom virusu koji, ipak, odnosi živote. Tako je prošle godine prijavljeno 27 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, a preminula je jedna osoba. 
     
    Ovaj virus najčešće nema nikakve simptome kod ljudi, dok mali procenat ima simptome slične virusu gripa. 
     
    Prevencija se oslanja na borbu protiv komaraca u sredini što, osim redovnih tretmana nadležnih službi, podrazumeva i izbegavanje sredina u kojima ima komaraca (mahom vodene sredine) upotrebu zaštitnih mreža i sredstava protiv komaraca, boravak u klimatizovanoj, mračnijoj sredini, nošenje svetlih boja i komotnije garderobe, ali i izbegavanje držanja stajaće vode u posudama – komarci u ovim okolnostima polažu jaja i razmnožavaju se.

    Genom virusa Zapadnog Nila otkriven je u komarcima u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, Paliću, Apatinu i Beogradu, podaci su Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.
     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]