• Na teritoriji Vojvodine postoji preko 400 divljih deponija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija „ Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali “ u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju PKV i Inženjera za zaštitu životne sredine. 

    Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine istakao je da je cilj konferencije da se prikažu startegija i ideje u vezi sa upravljanjem komunalnim otpadom na području AP Vojvodine. Uređivanje ove oblasti nije važno samo zbog usklađivanja sa evropskim zakonima već i zbog nas samih.

    Robert Jakša , državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine istakao je da  je važno da se o ovoj temi razgovara i da se čuju predstavnici regionalnih deponija kako bi se uvideli problemi . Komunalni otpad je otpad iz domaćinstva i zato je veoma važno kako se tretira. Unapređenje sistema za upravljanje otpadom je ključno za Ministarstvo za zaštitu životne sredine . Ministarstvo je zajedno sa evropskim partnerima obezbedilo sredstva za izgradnju osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine- u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici.   Izgradnja reciklažnih centara daje nam neophodan preduslov za dalji razvoj funkcionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Ministarstvo je za ovu godinu  izdvojilo  75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, a njih u ovom trenutku u Srbiji ima 2500. Staretegija za upravljanje otpadom je u izradi i očekuje se da će ona definisati  u potpunosti ovu oblast. 

    Nemanja Erceg , pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine istako je da sekretarijat ima zajedno sa resornim Ministarstvom ključnu ulogu u stvaranju odgovornog upravljanja otpadom. U prethodnom periodu naš fokus je bio industrijski otpad , a sada planitramo  da pojačamo aktivnosti u pogledu pronalaženja sredstava za uspostavljanje regiona u kojima bi  funkionisali centri za upravljanje otpadom.   

    Na teritoriji AP Vojvodine postoji preko 400 divljih deponija. Prosečna godišnja produkcija otpada na teritoriji AP Vojvodine je oko 572 hiljade tona, a na deponije bez prethodne obrade se odlaže naveći deo komunalnog otpada. Reciklira se 3 odsto komunalnog otpada. Sledeći preporuke nacionalne strategije upravljanja otpadom u AP Vojvodini je formirano 9 centara za regionalno upravljanje otpadom- Subotica, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Inđija, Pančevo, Vršac, Novi Sad, Sremska Mitrovica, navodi se u saopštenju PKV-a.

    Skupu su prisustvovali i predstvanci regionalnih centara za upravljanje otpadom iz AP Vojvodine. 

    U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija „ Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali “ u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju PKV i Inženjera za zaštitu životne sredine. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina