• Održan četvrti Regionalni poslovni forum u Novom Sadu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Privrednoj komori Vojvodine održan je Regionalni poslovni forum, koji je pokrenut pre četiri godine na inicijativu Skupštine evropskih regija.

    Na ovogodišnjem Forumu je predstavljeno pet regiona iz Francuske, Irske, Norveške, NR Kine i Austrije, a organizova li su ga zajedno Skupština AP Vojvodine, Pokrajinska  vlada, Privredna komora Vojvodine, Razvojna agencija Vojvodine, Evropska preduzetnička mreža i Fond Evropski poslovi.

    Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je ovaj dan veoma značajan jer je potvrda ispravnosti politike saradnje, traženja partnerstva, rešenja i svega onoga što nas čini boljim i snažnijim.

    “Ovaj Forum najveći je do sada, što ga čini u ovoj godini najprestižnijom manifestacijom koja je organizovana od strane pokrajinskih institucija. To potvrđuju brojke – na Forumu su prijavljeni učesnici iz 35 zemalja sa 4 kontinenta, 69 regija i 230 učesnika”, rekao je Pastor.

    Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je za prvih devet meseci spoljnotrgovinska razmena AP Vojvodine ostvarena u vrednosti od 11, 6 milijardi evra, što je 30 % više u odnosu na prethodnu godinu, a za 23% više u odnosu na pretkriznu 2019. godinu.

    Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je cilj današnjeg Foruma povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa privrednim subjektima iz regiona i sveta.

    “Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj je ove godine predvideo sredstva i investirao 300 miliona dinara u mere podrške privrednom razvoju, a da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade privredni razvoj govori podatak da će sledeće godine samo kroz naš Pokrajinski sekretarijat biti investirano 660 miliona dinara u mere privrednog razvoja”, rekao je on.

    U svom obraćanju putem video linka Oliver Varhelji, evropski komesar za susedstvo i proširenje, istakao je da pozdravlja održavanje Četvrtog regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu kao i to da iz EU stiže snažna podrška zemljama Zapadnog Balkana. 

    Varhelji je istakao značaj plana za oporavak Zapadnog Balkana, koji će doneti gotovo 30 milijardi evra investicija za region. On je naglasio da ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana iziskuje čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, te da zemlje ovog regiona imaju veće šanse ukoliko zajedniički nastupaju ka evropskom tržištu.

    Učesnike ovogodišnjeg Foruma pozdravio je i predsednik Skupštine evropskih regija (AER) Magnus Berndson koji se zahvalio potpredsedniku Skupštine AP Vojvodine i potpredsedniku AER-a Damiru Zobenici na posvećenosti u organizaciji današnjeg događaja i njegovom doprinosu u radu evropske mreže regiona, s obzirom na činjenicu da je potpredsednik Zobenica inicijator već tradicionalnog održavanja Regionalnog poslovnog foruma u AP Vojvodini.

     

    U Privrednoj komori Vojvodine održan je Regionalni poslovni forum, koji je pokrenut pre četiri godine na inicijativu Skupštine evropskih regija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina