• Poziv građanima da se na popisu izjasne kao Vojvođani

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je stanovnike Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na popisu stanovništva izjasne „nadnacionalno, kao Vojvođani“.
     
    Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati„, navedeno je.
     
    U saopštenju je dodato da je reč o pitanju koje ne može da bude predmet „dnevnopolitičkih prepucavanja“, jer zadire u fundamentalna ljudska prava stanovnika Vojvodine.
     
    Građani Vojvodine su i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini. Od Republičkog zavoda za statistiku zahtevamo da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani„, navedeno je.
     
    U Vojvođanskom klubu smatraju da, čak i ako to izostane, postoji kategorija „regionalna pripadnost“, iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima. 

    Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je stanovnike Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na popisu stanovništva izjasne „nadnacionalno, kao Vojvođani“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vojvodina

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Spaljeno 70 hektara trave na Zagajičkim brdima

    Svakog proleća stanovnici u okolini Deliblatske peščare suočavaju se sa požarima koje izaziva lokalno stanovništvo koje se bavi stočarstvom. Tako je prošle nedelje u okviru specijalnog […]

    Marcišor – glasnik proleća

    Simbol praznika je mali predmet zakačen za crveno-beli šnur, nosi se ceo mart mesec, i taj običaj, za koji nauka tvrdi da je star oko 8.000 godina, živa je tradicija Rumuna u južnom Banatu, a od […]