• Tom i Džeri slave 80. rođendan!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Priča o mačku Tomiju i mišu Džeriju koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao besan, a Džeri je uspevao da dođe do željenog cilja, uz puno jurnjave i duhovitih situacija.

    Dvojac je izmišljen u MGM-ovom odeljenju za animaciju, gde su radili autori Bil Hana i Džo Barbera, koji su se trudili da dostignu uspeh drugih studija koji su postigli uspeh sa likovima poput Miki Mausa i drugih, prenosi BBC.

    Autori, koji su tada imali manje od 30 godina, počeli su da smišljaju svoje ideje, Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu uz sukobe i jurnjavu iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta.

    Prva epizoda objavljena je 1940. godine, postigla je ogroman uspeh i čak donela studiju nominaciju za Oskara za najbolji animirani kratki film.

    Prema rečima Barbere, nije se mnogo diskutovalo o tome da li će likovi razgovarati, ali uz veliki uspeh nemih filmova sa Čarli Čaplinom, autori su znali da likovi mogu da budu zabavni i bez dijaloga.

    U narednih 20 godina, Hana i Barbera nadgledali su proizvodnju više od 100 kratkih crtanih filmova o poznatoj mački i mišu, a za svaki su trebale nedelje da se naprave i koštali su po 50.000 dolara, zbog čega se svake godine pravilo tek po nekoliko popularnih crtaća.

    „Ima nešto u animaciji. To je evergrin koji ne bledi. To je kao i kada gledate sliku iz 18. ili 19. veka i još vam govori.“  rekao je istoričar crtanih filmova Džeri Bek.

    Do 1970. godine, mnoge prve epizode Tomija i Džerija počele su da se smatraju nasilnim, nakon čega su počele da se proizvode epizode u kojima su mačak i miš prijatelji, ali te epizode nikada nisu postigle uspeh kao originalne.

    Trenutno, prava prikazivanja crtanih filmova o Tomiju i Džeriju poseduje kompanija Vorner Bros i planira da objavi novi film pre katoličkog Božića ove godine.

    Pogledajte deo prve epizode crtanog filma Tom i Džeri!


    Priča o mačku Tomiju i mišu Džeriju koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao besan, a Džeri je uspevao da dođe do željenog cilja, uz puno jurnjave i duhovitih situacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]