• Danas je jedinstven dan u ovom veku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Današnji datum 2. februar 2020. je palindromski, isto se čita u oba smera, a još je posebniji jer je jedini takav u ovom veku.
    Danas je 2. februar 2020. i čita se jednako i u M/D/Y i D/M/Y formatu. Posebnost je bila još veća kada je otkucalo 02:02:20 sati na današnji datum.
     
    Prošli palindromski datum zabeležen je 11.11.1111, dakle, pre 909 godina.
     
    Sledeći će se dogoditi za 101 godinu – 12.12.2121. i ponovo ga neće biti do 03.03.3030.
     
    Danas je palindromski dan u svim formatima (britanski, američki, ISO). Današnji datum je i palindromski dan godine, odnosno 33. dan u 2020, a do kraja godine je preostalo 333 dana. Zaista jedinstven dan„, tvitnulo je matematičko odeljenje škole „Solihull“.
     
    Kapela „Royal Wedding“ u Las Vegasu reklamira venčanja na „značajan“ datum, navodeći da će druga godišnjica braka supružnicima pasti na 02.02.2022.
     
    Broj dva je najviši simbol tebe i tvog supruga„, navode u kapeli u Nevadi.
     
    Palindrom je svaka reč, fraza ili niz brojeva koje se čitaju isto u oba smera.
     
    Džejms Džojs osmislio je „tattarrattat“, što bi trebalo da predstavlja zvuk kucanja na vratima i najduži je palindrom koji se sastoji od jedne reči u Oksfordskom rečniku engleskog jezika.
     
    Neki slavni palindromi su „rats live on no evil star“, „never odd or even“ i „a man, a plan, a canal, Panama“.
     
    Izraz „A toyota’s a toyota“ može se nastaviti kao večni palindrom, „A toyota’s a toyota’s a toyota…“.
     
    U srpskom jeziku čuveni su „Ana voli Milovana“, „Ana nabra par banana“, kao i „A mene ni dogodine nema“, „Maja sa Nedom ode na sajam“, „I jogurt ujutru goji“.
     

    Današnji datum 2. februar 2020. je palindromski, isto se čita u oba smera, a još je posebniji jer je jedini takav u ovom veku.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]