• Imate psa? Onda spadate u pažljivije vozače

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najnovije istraživanje pokazuje da psi imaju pozitivan uticaj na svoje vlasnike tokom vožnje automobilom.

    Vožnja sa psom u automobilu pomaže u smanjenju stresa za upravljačem i podstiče bezbedniju vožnju, pokazuje istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sproveo Seat.

    Studija ove španske auto-kompanije otkrila je da je više od polovine anketiranih vozača-vlasnika pasa (54 procenata) reklo da voze pažljivije kada putuju sa svojim kućnim ljubimcem u automobilu.

    Ovo se posebno odnosi na mlađe vozače, u dobi od 18 do 24 godine – njih 69% je izjavilo da voze opreznije sa psom u autu. Kada je reč o starijim vozačima (preko 55 godina), njih 42 odsto je reklo da su pažljiviji kada su njihovi psi sa njima u vozilu.

    Vozači u Londonu (70%) i severoistoku zemlje (66%) spadaju u one koji su izuzetno oprezni kada voze psa u automobilu, pokazuje ova studija.

    Vožnja sa psom u automobilu takođe donosi dodatnu korist u vidu smanjenja nivoa stresa kod vozača, pri čemu je 35 odsto anketiranih reklo da se oseća mirnije kada je njihov ljubimac u vozilu.

    Međutim, uprkos svemu tome, mnogi vlasnici pasa nisu svesni propisa koji se odnose na vožnju pasa u automobilu.

    Više od trećine ispitanih Britanaca je reklo da nisu sigurni da li uopšte postoje pravila, dok je 90 procenata izjavilo da ne znaju za maksimalnu kaznu od devet poena i 5.000 funti za nepažljivo ponašanje za volanom kada je pas u automobilu.

    Petina vozača-vlasnika pasa priznala je da ne ograničava kretanje svojm psima u automobilu dok se voze.

    „Poznato je da Britanci gaje veliku strast prema svojim psima, međutim, ova studija potvrđuje da putovanje sa najboljim čovekovim prijateljem u automobilu može doprineti bezbednijoj vožnji, a istovremeno i pozitivnu uticati na mentalno zdravlje smanjujući nivo stresa“, rekao je Najdžel Grigs, iz kompanije Seat UK.

    „Ipak, vozači treba da vode računa i o bezbednosti svojih pasa dok se voze sa njima u automobilu, tako što će koristiti adekvatnu opremu i dodatke koji će pomoći da psima bude udobno tokom vožnje, a istovremeno ih zaštiti u slučaju saobraćajne nezgode. To je podjednako važno kao i korišćenje sopstvenog sigurnosnog pojasa“, kaže Najdžel Grigs

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]