Catch Me If You Can printscreen iz filma Catch Me If You Can
Zanimljivosti

Jedan od najvećih prevaranata svih vremena vas savetuje kako da se zaštitite od krađe identiteta

Izvor: 
index.hr Uto, 10/09/2019 - 03:25


FRANK ABAGNALE, jedan od najpoznatijih prevaranata na svetu, prema čijem je životu snimljen film "Catch Me If You Can" s Leonardom DiCapriom, danas je jedan od sigurnosnih konsultanata koji američkoj vladi pomaže da ulovi druge prevarante. O tome kako se možete zaštititi od prevara napisao je i knjigu sličnog naslova "Scam Me If You Can", a za Yahoo je otkrio koja su dva podatka dovoljna hakerima da vam ukradu identitet ako ih objavite na Facebooku. 

"Ako ste na Facebooku morate zapamtiti da ove dve stvari nikad ne otkrivate: mesto i datum rođenja. U 98 posto slučajeva to je dovoljno da vam netko ukrade identitet. Samo te dve informacije", otkriva Frank. 

U svojoj knjizi je  tkrio pet osnovnih pravila kojih se morate držati kako biste se zaštitili na internetu. 

1. Zaštitite svoj identitet

Čim vam netko zatraži privatne ili finansijske informacije, zastanite i prvo proverite ko je osoba s kojom imate posla. 

2. Osigurajte svoje financije

Ne verujte nikome ko tvrdi da vam može jamčiti zaradu od ulaganja. Niko vam ne može jamčiti rezultate investiranja. 

3. Ne oslanjajte se na digitalno

Nemojte sve svoje lične informacije držati u jednom cloudu ili na jednom laptopu. Čuvajte isprintane primerke dokumenata ili ih iskopirajte na spoljnuu memoriju. 

4. Pripazite na telefonske pozive

Ako ne prepoznajete broj s kojeg vas neko zove, nemojte se javljati. Ako se ipak javite, pripazite šta pričate jer se poziv možda snima. Ako ćutite, velika je verovatnoća da će osoba koja zove jednostavno prekinuti vezu. 

5. Čuvajte se na aplikacijama za upoznavanje

Uverite se da je osoba s kojom razgovarate preko aplikacija za upoznavanje stvarna. Provjerite njenu lokaciju i gdje je zaposlena te potražite njene fotografije na internetu. 
MarketingNajnovije vesti