• Ko je Vasa iz Vasine torte?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca u regionu koja već decenijama uveličava proslave u domovima širom Balkana. Ali da li ste se ikada zapitali – ko je bio taj Vasa?
     
    Kulinari kažu da najstariji recept za ovu tortu potiče iz 1908. godine i to iz Paraćina, piše Istorijski zabavnik.
     
    Po priči, tamo je živeo izvesni Vasa Čokrljan i upravo on je glavni akter naše priče. Njegova supruga Jelena bila je nežnog zdravlja i, kada je zatrudnela, lokalni lekar saopštio je porodici da porođaj može ugroziti i njen i detetov život.
     
    Ipak, Vasa nije očajavao. Počeo je da za suprugu traži najbolje moguće lekare, a put ih je odveo čak do Beča. Na kraju, njegova ljubav i pažnja se isplatila – Jelena je uz negu bečkih lekara na svet donela zdravo dete, a i ona se ubrzo oporavila.
     
    U čast požrtvovanog Vase, njegova tašta – Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je po zetu. I ona je to ostala sve do današnjih dana – Vasina torta.
     
    Evo i recepta za ovo veličanstvenu poslasticu:
     
    Vasina torta
     
    Kora:
     
    6 jaja
    6 kašika šećera
    6 kašika mlevenih oraha
    2 kašika brašna
     
    Fil:
     
    300 g mlevenih oraha
    oko 50 ml vrelog mleka
    150 g šećera u prahu
    1 kora i sok od pomorandže
    5 štangli crne čokolade
    200 g putera
    4 žumanca
    4 kašike šećera
     
    Pena od belanaca:
     
    15 kašika šećera
    1 šolja vode
    4 belanca
     
    Priprema
     
    Kora: Mikserom umutiti belanca pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst sneg koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjediniti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže.
     
    Fil: Orahe napariti sa malo vrelog mleka (oko 50 ml), pošećeriti prah šećerom po ukusu (150 g), a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i rendanu koru pomorandže. Posebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha.
     
    Ovim filom filovati koru, a preko njega treba staviti penu od belanaca koji se pravi na sledeći način: ukuvati (ušpinovati) 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi.
     

    Vasina torta omiljena je poslastica generacija sladokusaca u regionu koja već decenijama uveličava proslave u domovima širom Balkana. Ali da li ste se ikada zapitali – ko je bio taj Vasa?

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]