• KOMANDANT VMC: Vakcina je bezbednija od vazduha koji dišemo i hrane koju jedemo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kao i prošle godine za Vaskrs medicinski radnici su i danas na istom mestu – u crvenim zonama.

    Snagu i energiju da i posle više od godinu dana rade pod punom opremom nalaze u želji da se što pre život vrati u normalu, rekao je Tanjugu komandant VMC „Karaburma“ dr Ivo Udovičić.

    Ivo Udovičić ističe da u crvenoj zoni kalendar ne postoji, a svaki dan je isti, 24 sata primaju se i otpuštaju pacijenti pa vremena za proslavu praznika nema, dok se pandemija ne okonča, prenosi RTS.

    „Veliku energiju i snagu crpimo iz svakog našeg pacijenta koji izađe odavde na svojim nogama, iz njihove sreće i sreće njihovih porodica. Imali smo pacijenta od 99 godina, on je otišao kući, a sinoć smo primili pacijenta od 100 godina i mi se nadamo da će on otići kući, nama je to najveća sreća“, kaže dr Udovičić. Do sada je kroz kovid bolnicu na Karaburmi prošlo više od 2.500 pacijenata, a većina je uspešno završila lečenje i vratila se svojim kućama, naglašava Udovičić.

    Najavljuje da trenutni podaci dozvoljavaju da iz kovid sistema ovih dana izađe jedan KBC – Zemun ili Zvezdara.

    „Brojno stanje u Batajnici takođe je smanjeno za 50 odsto. Kod nas je sada negde oko 90 pacijenata na lečenju i mi još držimo visok nivo popunjenosti, nekih 80 do 90 odsto kapaciteta“, objašnjava Udovičić.

    Slike iz Indije koje su i posle godinu dana iste kao one iz Italije, Vuhana i Španije pokazuju da sa virusom kovid 19 nema šale, da je smrtonosan i nema nameru da nestane, upozorava dr Udovičić.

    „Danas kada se slavi pobeda života nad smrću, molim ljude da se vakcinišu zbog nas, koji godinu i više radimo u skafanderima, za pacijente, od kojih će nažalost, jedan deo umreti. Nema ništa efikasnije od vakcine, vakcina je, odgovorno tvrdim bezbednija nego vazduh koji dišemo i bezbednija od hrane koju jedemo“, apeluje komandant VMC „Karaburma“.

    Udovičić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja novozaraženih, taj broj će i dalje biti visok dok se dovoljno ljudi ne vakciniše.

    Zaključuje da su zbog pandemije veliku žrtvu poneli i non kovid pacijenti i da je cilj da se iz ovoga što pre izađe, kako bi se bolnice vratile svojoj nameni i lečenju tih pacijenata.

     

     

    Kao i prošle godine za Vaskrs medicinski radnici su i danas na istom mestu – u crvenim zonama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]