Video vest
Zanimljivosti

NOVA.RS: Zoljom skidao jabuku na svadbi VIDEO

Izvor: 
Dnevni avaz Pon, 17/05/2021 - 16:04Snimak kojim je zabeležen nesvakidašnji način da se ispoštuje narodni svadbeni običaj "skidanje jabuke", ostavio je mnoge bez teksta.

Mladoženja, koji je došao po svoju izabranicu, očigledno je bio nestrpljiv, pa je odlučio da jabuku gađa zoljom.

Iako su mišljenja podeljena, ovaj gest, svakako, ne bi trebalo ponavljati, budući da je veoma opasan.

"Da je pogodio drvo koje drži jabuku pobio bi ljude. To je kumulativna raketa, koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira, pojavljuje se kumulativi mlaza, koji bi usmrtili narod. Sva sreća, pa je raketa ispaljena iz ovog ugla. Da je malo niže držao, vatra bi spržila ljude iza njega", ističe stručnjak za bezbednost u Ucentru.

Etnolozi kažu da je suština događaja potpuno drugačija i nema nikakve veze u nadmetanju ko bolje nišani. Cilj ovog običaja je, zapravo, pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

Ipak, u narodu se veruje da se postavljanjem jabuke na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveća, dokazuju mladoženjine sposobnosti. Odnosno, on bi mladinoj rodbini trebalo da pokaže da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.

Ukoliko ne uspe iz prve da "skine" jabuku, pogađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da dobije mladinu ruku.

 
MarketingNajnovije vesti