• Pet načina kako smanjiti unos soli u organizam

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Preterana konzumacija soli nikako nije dobra za vaše zdravlje. Ovo je pet načina kako smanjiti unos soli u organizam.

    1. Ujutro pre posla doručkujte žitarice

    Nismo ni svesni da upravo hlebom i pekarskim proizvodima unosimo veliku količinu soli u organizam. Pojedini pekarski proizvodi sadrže gotovo 5 grama soli, čime smo gotovo zadovoljili dnevne potrebe. Umesto pereca i peciva, za doručak odaberite musli s više vrsta žitarica u kombinaciji s polumasnim mlekom.

    2. Pazite kakve grickalice birate

    U jesen i zimu rado biramo večernje opuštanje uz filmove ili najdraže serije, a slane grickalice su neizostavan deo. Umesto gotovih kokica sami ispecite kokice s ograničenom količinom soli ili čak bez soli, a umesto prženog kikirikija birajte kikiriki u ljusci.

    3. So zamenite drugim začinima

    Kako bi smanjili korišćenje soli u pripremi obroka, velika pomoć nam mogu biti začini. Umesto soli dajmo priliku i drugim začinima, eksperimentišimo s ruzmarinom, bosiljkom, lukom, biber ili mlevenom paprikom.

    4. Naučite da kontrolišete unos soli u organizam

    Unos soli možemo smanjiti ako postanemo svesni u kojem se sve namirnicama nalazi so. „Skrivenu“ so možemo izbeći ako u naviku uvedemo čitanje deklaracije i obratimo pažnju na udeo soli.

    5. Birajte proizvode s manjim udelom soli

    Najveću količinu soli, više od 75 posto unosimo kroz hranu, stoga je nužno birati proizvode na kojima je jasno istaknuto da sadrže manji udeo soli, piše Ordinacija.

     

     

    Preterana konzumacija soli nikako nije dobra za vaše zdravlje. Ovo je pet načina kako smanjiti unos soli u organizam.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]