• Ananas – tropsko voće koje jača imunitet

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zahvaljujući zavidnom sadržaju vitamina, minerala, antioksidansa i enzima kao što je bromelin, čestim konzumiranjem ananasa možemo doprineti jačanju imuniteta i smanjiti rizik od upala.

    Ananas je najpopularnije tropsko voće i s pravom nosi titulu „kralj voća“. Nije samo ukusan nego je i vrlo dragocen u pogledu hranjivih supstanci.

    Bogat je mineralima poput gvožđa i mangana i sadrži velike količine vitamina C, beta-karoten, kao i enzim bromelin jer prirodno pomaže probavi.

    On je najmanje zagađen pesticidima jer ima debelu koru, pa je relativno otporna biljka, a u njegovom uzgoju nema ni potrebe za čestim korišćenjem pesticida i drugih zaštitnih sredstava.

    Dostupan je tokom cele godine, svež, smrznut ili konzerviran.

    Poreklo ananasa

    Biljke ananasa potiču iz Južne Amerike i sa Kariba, gde su ljudi ubirali plodove hiljadama godina. U 2010. godini većina ananasa uzgajana je u Brazilu i Paragvaju.

    U prošlosti se koristio kao lek, u ishrani i  za proizvodnju vina. Tokom istorije, ananas je bio teško dostupan zbog otežanog transporta, ali razvojem morskog saobraćaja, počeo je da se uzgaja na svim područjima tropske klime.

    U sedamnaestom veku je prvi puta uzgojen u stakleniku u Holandiji odakle se izvozio u Englesku gde su ga uzgajali kao ukrasnu biljku.

    Svrstava se u južna ili suptropska voća poput nara, avokada, banana, urmi,  kivija, kokosa, manga i papaje.

    Ananas ima bezbroj zdravstvenih prednosti

    Ananas je izvor mnogih hranjivih supstanci, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, vitamin C, vitamin B6, beta-karoten, folate i vlakna.

    Vitamin C je nužan za sintezu kolagena u telu koji je glavni strukturni protein u telu važan za izgradnju krvnih sudova, kože, organa i kostiju. Između ostalog, vitamin C nam je važan i za normalno funkcionisanje imunološkog sistema.

    Još jedan pozitivan efekat ananasa je i antioksidantno delovanje.

    Ananas je niskokalorična namirnica jer u 100 grama sadrži svega 40 – 50 kalorija, 86 odsto njegovog ploda čini voda, 13 odsto ugljeni hidrati, i gotovo da ne sadrži masti. Sadrži i bromelin, enzim koji katalizira reakciju razgradnje proteina.

    Štiti srce

    Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrition & Metabolism“ pokazalo je da svakodnevno konzumiranje ananasa pruža zaštitu od visokog nivoa holesterola u krvi kod štakora. To su dobre vesti jer je visoki holesterol faktor rizika za bolesti srca, piše The Healthy.

    Naravno, ovakve studije na životinjama su rani oblici istraživanja i ne dokazuju definitivno da ananas štiti od visokog holesterola. Potrebno je više istraživanja, u većem opsegu i to na ljudima.

    „Bromelin može da pomogne u smanjenju upale, što je uobičajeni rizik od srčanih bolesti“, kaže Keti Siegel, savetnica za ishranu.

    Bromelin se preporučuje kao lek u svim slučajevima otežane probave proteina i nedostatnog lučenja enzima želudačnog soka. Njemu se pripisuju i svojstva otapanja ugrušaka, pa se koristi u lečenju bolesti srca, zatim se smatra da je taj enzim delotvoran u lečenju sinusa i otapanju sluzi koja se u sinusima nakuplja.

    Jača imunitet

    Zahvaljujući zavidnom sadržaju vitamina, minerala, antioksidansa i enzima kao što je bromelin, konzumiranjem ananasa možemo da ojačamo imunološki sistem.

    „Visok sadržaj vitamina C u ananasu pomaže u podršci zdravom i jakom imunološkom sistemu“ kaže Roksana Ehsani, sportski dijetetičar.

    Hrana bogata vitaminom C, poput ananasa, može da smanji rizik od virusnih i bakterijskih infekcija. Studija koja je sprovedena na deci objavljena u „Journal of Nutrition and Metabolism“ otkrila je da oni koji svakodnevno jedu ananas imaju manji rizik od infekcija.

    Mineral mangan takođe je koristan za jačanje imunološkog sistema.

    Štiti kožu od starenja 

    Ne možete da zaustavite starenje, ali možete da promenite način na koji starenje utiče na vašu kožu, a za to je zaslužan vitamin C.

    „Uz važnu ulogu u imunološkom sistemu, vitamin C takođe može da pružiti zaštitu protiv starenja kože ograničavajući štetu izazvanu izloženošću UV zračenju. Vitamin C podstiče sintezu kolagena i pruža antioksidativnu zaštitu protiv UV oštećenja, što može vašu kožu da održi čvrstom, s manje bora“, kaže Siegel.

    Može da smanji simptome artritisa

    Ananas može da imati protivupalna svojstva, što ga čini dobrom opcijom za ljude sa bolestima poput artritisa. Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa, a većina njih uključuje upalna stanja u zglobovima. Budući da ananas sadrži bromelin koji ima protivupalna svojstva, smatra se da može da pomogne u smanjenju bola kod osoba koje pate od upalnih oblika artritisa.

    Koristan za probavu

    Osim vitamina C i drugih nutrijenata, posebno važan sastojak ananasa je bromelin. Bromelin je enzim koji pripada grupi probavnih enzima čiji je zadatak razgradnja proteina, a samim tim i podsticanje probave.

    Dobar je nakon treninga

    „Zahvaljujući protivupalnim svojstvima i visokom sadržaju vitamina C, ananas je savršen međuobrok nakon treninga za bilo kog sportistu“ – kaže Ehsani.

    Dodajte ananas u svoju svakodnevnu ishranu da biste se oporavili nakon treninga i smanjili upalu, umor i bol u mišićima.

    Ehsani kaže da postoji još jedan razlog zbog kog bi sportisti trebalo da posegnu za ovim voćem: sportisti mogu da budu osetljiviji na infekcije gornjih disajnih puteva, a poznato je da se to može sprečiti ako jedete hranu bogatu vitaminom C, poput ananasa.

    Osim toga, ananas je dobar kod žeđi. On se sastoji od 87 odsto vode, što može da pomogne pri hidrataciji bilo kog sportiste nakon treninga.

     

    Zahvaljujući zavidnom sadržaju vitamina, minerala, antioksidansa i enzima kao što je bromelin, čestim konzumiranjem ananasa možemo doprineti jačanju imuniteta i smanjiti rizik od upala.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]