• Broj megapiksela najveći marketinški trik u prodaji mobilnih telefona? Evo na šta treba da obratite pažnju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Broj megapiksela i dalje uspešno prodaje ideju dobre kamere na telefonu i danas je prisutnija nego ikad i ujedno pogrešnija nego ikad.

    Proizvođači mobilnih telefona u prvi plan ističu ovu brojku koja se i dalje pokazuje kao nepogrešivi marketinški trik. Ali megapikseli su samo to – marketinški trik. U realnosti su poslednja stvar na listi koju treba da gledate ako vam je važna kamera na telefonu, piše nova.rs.

    Šta su megapikseli?

    Megapikseli kazuju rezoluciju. To znači da što više megapiksela fotografija ima, možete da je štampati na većem formatu bez gubitka kvaliteta, ali to ne znači da će sama fotografija biti kvalitetnija.

    Fotografiju od 12MP možete razvući na površinu prečnika 1m bez gubitka kvaliteta. Ekrani danas se u proseku kreću od 13cm na pametnom telefonu do 80cm na računaru što znači da ljudsko oko ne može da uoči razliku u kvalitetu između fotografija 12 i 16 megapiksela na tako malim formatima.

    Ono što definitivno pravi razliku jeste način na koji softver na telefonu obađuje podatke koje pokupi iz senzora kamere kao i karakteristike samog senzora.

    Kako telefon obrađuje fotografije (Computational photography)?

    Softver je postao važan koliko i hardver kada su kamere kod telefona u pitanju.

    Telefoni lansirani poslednjih godina nekada slikaju i do 30 fotografija u sekundi, u različitim svetlosnim konfiguracijama i kombinovanjem spajaju u jednu uravnoteženu fotografiju. Tako su moderni telefoni omogućili portrete i noćne režime koji su do pre samo par godina bili nemogući sa tako malim senzorima.

    Nova.rs donosi primer koji možda najbolje pokazuje moć softvera kod kamere na telefonu.

    Kvalitet megapiksela umesto kvantiteta

    Kvalitet megapiksela kao i veličina senzora više govori o kvalitetu fotografije nego sam kvantitet.

    Mobilni uređaji koriste male senzore u odnosu na profesionalne aparate. To znači da što se više megapiksela nalazi na senzoru iste veličine to će pikseli biti manji.

    Veličina piksela se meri u mikronima, označava sa „µm“ i jedna je od stvari na koje treba obratiti pažnju u specifikaciji kamere na telefonu.

    Rezultat malih piksela je šum (tačkice ili „sneg“ koji se pojavljuju kada slikamo noću ili uveče), netačne boje i manje svetlosti.

    Ovim zaključujemo da svakim povećanjem megapiksela srazmerno je potreban veći senzor kako bi veličina piksela (µm) ostala nepromenjena.

    Jedan od ključnih faktora – otvor blende (f/ broj)

    Jedna od bitnih faktora kod kamera na mobilnim uređajima jeste f/ broj. Broj se nalazi na specifikaciji uređaja i najčešće kreće između f/1.5 i f/2.4.

    f/ broj označava otvor blende tj. kako se kontroliše količina svetlosti koja dospeva u kameru.

    Što je f/ broj manji, to više svetlosti kamera može primiti i samim tim ćete dobiti svetlije fotografije. Otvor blende igra značajnu ulogu pri fotografisanju u lošim uslovima i jedna je od ključnih stvari na koju treba obratiti pažnju na specifikaciji glavne kamere na telefonu.

    Što se tiče telefoto i ultraširokih kamera (dodatne kamere na poleđini) ova brojka je manje važna.

    Pored otvora blende u kvalitetu znatnu ulogu igra podrška optičke stabilizacije slike.

    Bez mutnih fotografija – OIS

    Optička stabilizacija slike jeste još jedan od bitnih parametara. Označava se sa „OIS“ i moze se pronaći na specifikaciji uređaja.

    Ukoliko uređaj ima optičku stabilizaciju slike to znači da fotografije neće biti zamućene. OIS kompenzuje mrdanje ruke tokom fotografisanja ili snimanja i daje jasniju sliku.

    Takođe, ovo znači da ako snimate telefonom dok ste u pokretu, snimci će biti glatki i jasniji bez efekta zemljotresa.

    Otkud zabluda o megapikselima?

    U ranom periodu razvoja mobilnih telefona, megapikseli su bili glavni pokazatelj kvaliteta kamere. U tom periodu VGA, ili kamere od 2MP nisu bile neuobičajene i svaki skok je direktno značio bolja kamera.

    Međutim, kada se dostigne određena granica, razlike su sve manje primetne. Tako su danas proizvođači našli optimalnu brojku oko 12MP.

    Najbolji primer je Samsung čiji su stariji modeli poput Galaxy S5 imali 16MP, da bi na novijim modelima spustili na 12MP na glavnoj kameri sve do Galaxy S20 modela.

    Kada više megapiksela ima smisla?

    U poslednje vreme se pojavljuje sve više modela telefona sa po 40-100MP i ovo se radi samo iz jednog razloga – optički zum ili uvećanje bez gubitka kvaliteta.

    Kako su kamere na telefonima napredovale, jedna od ključnih manjkavosti u odnosu na profesionalne aparate jeste zum.

    Noviji telefoni velikom količinom megapiksela sa više kamera na poleđini pokušavaju da postignu efekat optičkog zuma. Tako npr. Galaxy S21 Ultra iako ima senzor od 108MP, bira da slika sa samo 12MP i uključuje 108MP tek kada koristite zum kako bi sačuvao detalje.

    Ukratko – šta je najbitnije kod kamere na telefonu

    Ukoliko pazarite telefon i bitna vam je kamera postoji mnoštvo sajtova na kojima možete proveriti detaljne specifikacije telefona i kamere.

    U specifikacijama naročito treba obratiti pažnju na:

    Otvor blende (f/ broj)

    Veličina piksela (µm)

    Da li uređaj ima optičku stabilizaciju slike (OIS)

    Još neke stvari na koje možete obratiti pažnju jesu brzina zatvarača (shutter speed) i ISO. Međutim, ove karakteristike najčešće nisu navedene na specifikacijama, stoga su u ovom članku namerno izostavljene.

    Softverska obrada fotografije i mogućnosti poput noćnih i portret režima variraju u zavisnosti od operativnog sistema, kao i brenda telefona. I tu se ne može mnogo saznati iz same specifikacije uređaja.

    Broj megapiksela i dalje uspešno prodaje ideju dobre kamere na telefonu i danas je prisutnija nego ikad i ujedno pogrešnija nego ikad.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]