• Deset trikova da smirite polensku alergiju bez lekova: Ljubljenje, smeh i beli luk

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pre nego posegnete za antihistaminicima i kortikosteroidima, imajte na umu da postoji mnogo načina da smanjite simptome alergije, pa čak i da ih potpuno neutrališete.

    1. Izbegavajte jabuke: Ako ste alergični na polen, jabuke mogu pogoršati reakciju. Alergija na jabuke javlja se kod bolesnika sa polenskom groznicom jer sadrže slične alergene koji se nalaze u polenu breze, crnog jove i lešnika.

    2. Dodajte voće i povrće u prehranu: Dodavanje šargarepe, marelice i slatkog krompira ishrani pomoći će vam u smanjenju simptoma. Sadrže karotenoide, koji smanjuju upalu i poboljšavaju vaš imuni sistem. Spanać i bundeva imaju antioksidanse koji deluju kao melem za oči, nos i grlo.

    3. Jedite med: Najbolje je da počnete jesti med dva meseca pre početka sezone polenskih alergija. Med bi trebalo da bude od nekog lokalnog proizvođača.

    4. Čaj od kamilice: Pobrinite se da kod kuće imate mnogo čaja od kamilice. Popijte ga ili koristite vrećice čaja kao hladnu oblogu za oči.

    5. Tuširanje: Jedan od najjednostavnijih načina za smirivanje simptoma polenske groznice kod kuće jeste presvlačenje odeće čim ste u zatvorenom prostoru. Tuširanjem i pranjem kose odstranićete polen koji ste pokupili tokom boravka u prirodi.

    6. Ne izbegavajte beli luk: On deluje kao dekongestiv i dobar je izvor prirodnog antihistaminika kvercetina. Najbolje deluje kada se jede sirov ili zgnječen, a možete ga konzumirati i u obliku tableta.

    7. Ljubljenje: Ljubeći partnera pola sata može ublažiti alergijsku reakciju tela na polen, pokazalo je japansko istraživanje. To je zato što vas opušta, a ta opuštenost smanjuje proizvodnju histamina u našem telu, a to je hemikalija koja izazaiva alergijsku reakciju.

    8. Smejte se: Stara izreka „smeh je najbolji lek“ je zapravo medicinski tačna. Jedna studija je otkrila da kikotanje od 15 minuta može pomoći u smirivanju simptoma. Smeh podstiče hemikalije koje blokiraju proizvodnju histamina, smanjujući vašu reakciju.

    9. Koristite vazelin: Vazelin nije koristan samo za rešavanje ispucalih usana. Ako ga stavite u nozdrve, on će zarobiti polen i sprečiti često kijanje. Ako vas i oči svrbe, pokušajte ga pažljivo naneti oko očiju ili čak na trepavice.

    10. Skuvajte čili: Pripremanje gozbe u kuhinji s čilijem i drugim ljutim začinima pomoći će vam da lakše dišete. Ako pripremate ljuti kari, dodajte i malo kurkume, jer se smatra da smanjuje upalu.

    Pre nego posegnete za antihistaminicima i kortikosteroidima, imajte na umu da postoji mnogo načina da smanjite simptome alergije, pa čak i da ih potpuno neutrališete.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]