Putovanje avion Foto: pixabay
Život

Efektiva: Zamenska putovanja su šarena laža, agencije ne žele da vrate novac

Izvor: 
021 Sub, 06/06/2020 - 08:46

Organizacija potrošača "Efektiva" saopštila je da je Uredba o zamenskom putovanju, koja je doneta na inicijativu Ministarstva trgovine, "plašt pod kojim će turističke agencije pokušati da prikriju činjenicu da jednostavno ne žele da vrate novac od nerealizovanih putovanja".

 

Kako ocenjuju, to potvrđuju i proverene vesti da neki hoteli ovog leta neće raditi, te je logično da će vratiti novac, isto kao i avio kompanije, koje su izdale saopštenja kao potvrdu da se novac od otkazanih letova vraća putnicima.
 
"Efektiva" postavlja pitanje zašto turističke agencije ne žele da vrate novac putnicima?
 
Ovo udruženje ocenjuje da su brojni nedostaci Uredbe o zamenskom putovanju. Prvi je, kažu, taj što je zamensko putovanje dodatno pokriveno osiguranjem za slučaj naknade štete, bez obzira na to što takvo osiguranje postoji u postojećem aranžmanu, a nije ga moguće iskoristiti.
 
Dalje smatraju da je neprimereno da agencije već sada nude zamenska putovanja za nove dinarske iznose, a ne zna se koliko će vredeti dinar sledeće godine.
 
"Još jedna nepoznanica i nesigurnost je činjenica da za isti novac niko ne garantuje kvalitet putovanja, tj broj dana u hotelu, kvalitet i komfor avio leta itd. Zbog situacije sa korona virusom, hoteli, aerodromi i avio kompanije menjaju sistem rada, uvode strožije kontrole, a to povećava vreme zadržavanja i komplikuje sam transfer. Hoteli takođe uvode strožije mere, te nije nerealna pretpostavka da će zbog smanjenog broja turista, neki hoteli poskupeti svoje usluge, pa onaj ko prihvati zamensko putovanje, sledeće godine, umeste planiranih 10 dana, može dobiti samo pet, zbog promene cene", navodi se u saopštenju "Efektive".
 
"Efektiva" ocenjuje da se Uredbom ne garantuje ništa - "ni termin, rok trajanja aranžmana, kvalitet, već samo cena, koju agencije već upisuju isključivo u dinarima, te ni to nije vrednosna garancija".
 
"Dakle, mi smatramo da su zamenska putovanja šarena laža, koja putnicima samo prdužava neizvesnost. Putovanja koja se eventualno mogu realizovati ovog leta, manje su rizična. Sve što se ostavlja za iduću godinu ulazi u veliki rizik. Prvi je mogućnost da se situacija sa virusom korona ponovi i pogorša na jesen. Drugi je mogućnost da određeni broj agencija propadne već ovog leta (mnoge agencije su još uvek zatvorene i ne odgovaraju na mejlove), te će tako zamensko putovanje ostati mrtvo slovo na papiru", zaključuje se u saopštenju.
 MarketingNajnovije vesti