Zena posao Foto: pixabay
Život

Ergofobija – uzrok, simptomi i kako se leči iracionalan strah od posla?

Izvor: 
N1 Pet, 10/09/2021 - 08:51


Ergofobija je iracionalan strah od posla, obavljanja radnih zadataka ili strah od odgovornosti pri radu. Isto tako se može raditi i o strahu od neuspeha na poslu i nemogućnosti rada zajedno s grupom ljudi.

Ova fobija se može jednostavno prepoznati po promenama koje se događaju u telu za vreme rada, a leči se psihoterapijom, piše N1.
Što je tačno ergofobija?

Ova fobija može se prepoznati po osećaju teskobe i straha koji se pojavljuju kod odlaska na posao, kao i kod obavljanja zadataka na radnom mestu. Ovaj strah može biti i kombinacija više faktora i strahova povezanih s radnom okolinom.

Na primer, može se pojaviti strah od neuspeha, strah od nadređenog, strah od govora pred grupom ljudi, strah od komunikacije s kolegama, strah od mobinga. Ova fobija može dovesti i do izgaranja na poslu, kao i do toga da osoba ne može normalno da obavlja svakodnevne zadatke.

Šta uzrokuje ergofobiju?

Nije poznat tačan uzrok ove bolesti. Može se raditi o više faktora iz prošlosti koji se sada ponavljaju i izazivaju probleme. Možda se radi o konstantnim problemima na radnom mestu, zbog kojih dolazi do ergofobije, ali i o traumi iz detinjstva, gde je osoba kao dete morala puno raditi, a kao posledica se javlja problematičan odnos prema poslu.

Isto tako, osoba kojoj neko u porodici ima mentalni poremećaj može i sama imati predispoziciju za razvoj mentalnog poremećaja i fobija, a samim time i ergofobije.

Kako prepoznati ergofobiju?

Ergofobija se može manifestovati kroz niz telesnih, ali i psihičkih simptoma koji će se kod svake osobe drugačije pokazati. Osoba koja ima ovu fobiju može na samu pomisao na svoje radno mesto da razvije anksioznost i nervozu, a jednako tako se na samom radnom mestu mogu pojaviti i telesni simptomi kao što su: ubrzani rad srca, preterano znojenje, suva usta i panični napadi.

Neke osobe mogu da imaju svakodnevno panične napade, što onda zahteva i hospitalizaciju. Isto tako, određene osobe se zbog svog straha mogu osećati nesposobnim za obavljanje poslova pa se može razviti i depresija.

Dakle, ergofobija se može prepoznati po:

anksioznosti na radnom mestu preteranom znojenju paničnim napadima potrebom za odmorom izgaranju na poslu

Kako se leči ergofobija?

Baš kao i sve vrste fobija, ergofobija se leči psihoterapijom, pri čemu najbolji učinak ima kognitivno-bihevioralna terapija, kao i terapija izlaganja gde se pacijent približava svojoj fobiji i u ovom slučaju se smanjuje strah od radnog mesta. Osim terapije, pomoći mogu i meditacija, joga, vežbanje te razne tehnike disanja koje se primenjuju u stresnim situacijama.

Dakle, ergofobija je neutemeljeni strah od radnog mesta i svega povezanog s poslom. Svaka osoba će imati drugačije simptome, drugačijeg intenziteta, a najčešće se može prepoznati po anksioznosti pri pomisli na radno mesto, kao i po nizu telesnih simptoma. Važno je potražiti pomoć stručne osobe kako ova fobija ne bi uticala na život.

 
MarketingNajnovije vesti