• Evropske avio kompanije: Distanciranje neprimenjivo u avionima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mere socijalnog distanciranja uvedene radi sprečavanja širenja novog korona virusa teško će se primenjivati u avionima, saopštile su evropske avio kompanije.

    To je saopšteno u trenutku kada avio industrije i vlade širom sveta razmatraju kako da vrate avione na nebo, piše briselski portal Euroaktiv.

    Pandemija virusa Kovid-19 prizemljila je mnoge avione, a aviokompanije se trude da ne potonu dok troše rezerve novca, piše portal i dodaje da je većina rastrzana između obavljanja operativnih službi, traženja državne pomoći i planiranja opstanka tokom karantina.

    Ministri za saobraćaj zemalja članica EU trebalo bi danas da održe video konferenciju na kojoj će raspravljati o nastavku službe, a Evropska komisija priprema strategiju za to i za koju se nadaju da će biti objavljena do sredine maja.

    Pojedine kompanije već su uvele određene mere, poput ukidanja srednjeg sedišta na pojedinim letovima i obaveznog nošenja maski.

    Međutim, glavne avio kompanije, uključujući Er Frans-KLM, Lufthansa i IAG grupa oprezno se odnose prema najavljenim smernicama, a u pismu koje je industrijska grupa A4E poslala ministrima insistira se na tome da „društveno distanciranje nije potrebno ili održivo u avionu“.

    „Mere i propisi moraju da budu proporcionalni i da odražavaju stvarne nivoe rizika“, piše u pismu kao i to da putnicima mora biti zagarantovan pristup ličnoj zaštitnoj opremi, poput maski.

    U pismu piše i da svaka mera koja se uvede radi sprečavanja širenja korona virusa mora da bude privremena i da je država plati, dok preventivne mere, poput merenja temperature putnicima moraju da sprovode samo kvalifikovani službenici.

    Kako se navodi, u ovom trenutku najveća briga aviokompanija su troškovi, pa tako Lufthansa kaže da je na gubitku milion evra po satu.

    Izvršni direktor Rajanera Majkl O’Liri nedavno je rekao da njegova kompanija neće nastaviti sa radom ukoliko se ukine srednje sedište i istakao da bi to uništilo irsku aviokompaniju.

    Prema zdravstvenim radnicima putnici bi trebalo da drže distancu od dva metra, međutim s obzirom na veličinu modernih kabina aviona, za jednog putnika bi trebalo odvojiti otprilike sedam sedišta kako bi imali dovoljno prostora.

    Mere socijalnog distanciranja uvedene radi sprečavanja širenja novog korona virusa teško će se primenjivati u avionima, saopštile su evropske avio kompanije.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]