Merenje šećera u krvi Foto: pxhere
Život

Greške kod doručka koje mogu da povise nivo šećera u krvi

Izvor: 
eatthis.com/index.hr Uto, 20/09/2022 - 09:11Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u toku dana, a njegovo preskakanje može da bude povezano sa zdravstvenim problemima poput usporenog metabolizma i dobijanja kilograma, čak i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Jutarnji obrok je posebno važan za one koji već imaju dijabetes. 

Pokazalo se da obrok sa niskim procentom ugljenih hidrata i visokim procentom masti održava nivo šećera u krvi stabilnom tokom dana. Iako je doručak važan, treba obratiti pažnju na to šta ćete pojesti, ali i popiti.

„Kod nekih ljudi sa dijabetesom kofein može da prouzrokuje skok šećera u krvi“, kaže dijetetičarka Lorin Manaker za Eat This Not That.

Prema Klinici Mejo, ako imate dijabetes i koristite insulin, oko 200 miligrama kofeina može da bude povezano sa višim nivoom šećera u krvi. Oni koji doručkuju takođe bi trebalo da pripaze na unos sokova.

„Sok je brz izvor ugljenih hidrata, pa njegovo ispijanje prouzrokuje porast šećera u krvi“, upozorava dijetetičarka Sidni Grin.

Sokovi su siromašniji vlaknima od cele voćke u izvornom obliku. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, konzumacija vlakana neophodna je za kontrolu šećera u krvi.

Rešenje je da ta pića, ako ne možete bez njih, uparite sa hranom koja će pomoći u održavanju šećera u krvi.

Takva hrana uključuje proteine i izvore masti.  na primer, uz kafu možete pojesti kajganu, dok uz sok uzmite šaku orašastih plodova ili sendvič s maslacem od orašastih plodova na hlebu od celovitih žitarica, prenosi Index.hr.
MarketingNajnovije vesti