• Ideje za letovanje u Grčkoj: Ovo su najlepše plaže u okolini Sartija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Sarti je jedno od najvećih mesta na Sitoniji, prenosi nikana.gr.

    Nalazi se na istočnoj obali, a od Vourvouroua do njega vodi krivudav put kroz živopisan krajolik u vidu visokih brda obraslih četinarskom šumom.

    Grad je na ravnom području i ima sve sadržaje koji su potrebni za lepo letovanje. Šetačka zona, mali trg, veliki broj malih prodavnica suvenira i garderobe, restorani, taverne i kioske sa brzom hranom, uređeno šetalište uz more, dugačku i široku peščanu plažu, igrališta za decu, uređene delovi plaže, ali i dovoljno prostora za one sa sopstvenom opremom, nekoliko parking prostora, više malih supermarketa za snabdevanje, veliki izbor smeštaja (smeštaj u strogom centru, ali i malo izvan gužve a opet uz plažu), plaža na kojoj nikada nema gužve, sa sitnim peskom i na obali i u vodi, delove plaže sa plićakom i delovi sa postepenom dubinom za plivače… 
     
    Gradska plaža u Sartiju duga je 3km, peščana, sa postepenom dubinom u starom Sartiju i plićakom u novom Sartiju. Njena mana jesu česti talasi.
     
    Prva pomoć kada su talasi na gradskoj plaži u Sartiju, jeste plaža Achlada. To je mala plaža koja se sastoji iz dve uvale i do njih se može doći i pešice. Ova plaža nije reprezentativna na Sitoniji, ali može poslužiti u vetrovite dane. U zaleđu plaže ima mesta za parkiranje. Plaža nije uređena.
     

     
    Na tri i po kilometra severno od Sartija nalazi se kamp Platanitsi u okviru kojeg se nalazi istoimena plaža. Na ovoj plaži vetar duva u isto vreme kada i u Sartiju, pa je tih dana treba izbegavati. U pitanju je plaža sa krupnijim peskom i postepenom dubinom, bez plićaka. Ulaz za celodnevni boravak se plaća 2€ po osobi ukoliko želite kolima da uđete u kamp. Ako se odlučite da kola parkirate ispred kampa na parkingu i prošetate se do plaže, ulaz u kamp nećete morati da platite. Plaža je veoma lepa, posebno kada je more mirno. Boja mora je tirkizna. Na plaži je gužva tokom jula i avgusta, ali plaža je dovoljno velika. Na njoj se nalazi jedan od poznatijih kafića, Africaffe, koji pušta dobru i glasnu muziku. Recimo da ova plaža zbog nedostatka plićaka nije među najboljima za porodice sa malom decom, ali je odlična za mlađe. Blizu je magistralnog puta pa je možda najbolje da samo svratite i pogledate da li je po vašoj meri i onda odlučite da li ostajete ili produžavate dalje. Kada uđete na plažu i u kamp, možete da korisitite toalete, tuševe i kabine koji se tu nalaze.
     
    Ubrzo nakon Platanitsi plaže nailazimo na čuvenu Orange plažu. Udaljena je od Sartija oko 6km. O ovoj plaži se sve manje više zna. Predivna boja mora, veoma sitan pesak, dugačak plićak, velike gužve u sezoni. Ova plaža je jedna od najlepših u severnoj Grčkoj. Možete birati da li ćete na severni deo plaže koji ima kafić i ležaljke, ili južni koji se sastoji iz nekoliko manjih, predivnih uvala. Obavezno poranite kako biste zauzeli mesto. Na plažu treba stići najkasnije do 9 sati. Sa sobom ponesite plažnu opremu, vodu i hranu. Uz plažu postoji veliki parking prostor.
     

     
    Na oko pola kilometra od Orange plaže (uz magistralu) nalazi se plaža Mega Portokali. Postoji mali znak za skretanje, kao i kantina odmah do glavnog puta po kojoj ćete prepoznati skretanje. Do plaže vodi put kroz šumu, a u zadnjem delu puta potrebno je da se spustite oko 30-ak metara veoma strmom stazicom. Do ove plaže možete stići i sa Oragne plaže, kroz šumicu. Plaža je uska, ali je voda nestvarna i preporučujemo vam da ovu plažu obavezno posetite, makar samo da je pogledate s visine ako ne želite da se spuštate strmom stazom do nje. U vodi postoji veoma dugačak plićak (do struka odrasle osobe), a more je tirkizno i veoma bistro. U šumi iznad plaže ima mesta za parkiranje.
     

     
    Još oko pola kilometra od Mega Portokali plaže deli vas od još jedne neobeležene i divlje plaže. Grci je zovu Paradise plaža, a naši Dukina. Na magistrali nema obeleženog skretanja do nje, pa nije loše da u svoj uređaj ukucate koordinate Lat.40.1255400 i Long.23.9640592 za skretanje. Ukoliko nemate gps uređaj, tu pored magistrale postoji proširenje za parkiranje gde uvek ima nekoliko parkiranih automobila pa vam i oni mogu biti smernica. Auto možete parkirati na tom proširenju ili zemljanim putem voziti još nekih 100-ak metara i onda parkirati. Odatle do plaže morate pešice i pratite stazu koja je mestimično strma, i vodi kroz nisko rastinje. Od parkinga do plaže potrebno je 10-ak minuta hoda, ali se isplati jer je plaža jedna od najlepših na Sitoniji. Tirkizna voda, bistro more, sitan pesak. Nije uređena pa je neophodno da sa sobom ponesete hranu, vodu i plažnu opremu. Odlazak na ovu plažu ne preporučujemo porodicama sa decom, jer je put do nje naporan.
     
    Na 15 kilometara od Sartija nalazi se plaža Armenistis. Plaža je lepa, široka i dugačka, ali pripada kampu. Ulaz se plaća, 5€ po osobi uz jedno piće, ili 2,5€ za decu uz sok. U pitanju je veoma lepa plaža, ali s obzirom na to da je na njoj često gužva, automobili se parkiraju uz magistralu često dosta daleko od same plaže, ležaljke su dosta skupe pa nismo sigurni da li bi trebalo da vam ona bude obavezna stanica. Sa sobom možete poneti i svoju opremu.
     
    Oko 4km posle Armenistisa i 19km od Sartija nalazi se plaža Oneirou. U okviru ove plaže postoji restoran i bar Manassu po kojima je ova plaža poznata. Bar i restoran su fensi uređeni, u svetlim tonovima i odličan su izbor za sve koji vole kompletnu uslugu na plaži. Sama plaža je prosečna, sa postepenom dubinom, krupnijim peskom i kamenjem u vodi. Bar ima obezbeđen parking za goste.
     
    Rodia se nalazi samo kilometar iza Oneirou plaže prema Vourvourou i 20km od Sartija. Od magistrale do nje deli vas put dugačak 2km. Plaža ima dosta prirodnog hlada, bar i kiosk sa brzom hranom i picerijom i obezbeđen parking. Plaža je šljunkovita i odlična za veća društva i sve koji vole prirodno okruženje. Dubina je postepena, ali nema plićaka za decu.
     

     
    Bahia je od Sartija udaljena 23km prema severu. Ubrzo nakon skretanja kod table Bahia beach dolazite do rampe i ulaza u kamp Porto Elea, a vi nastavljate desno zemljanim i krivudavim putem još oko 2km. Plaža ima nešto prirodnog hlada od stena, nalazi se u veoma interesantnom okruženju između visokih stena, ali preporučujemo je samo onima koji vole glasniju muziku i kompletno uređene plaže, bez mnogo prostora za plažnu opremu. Plaža ima manji parking na kojem u sezoni nema uvek mesta, ali se možete parkirati uz put u blizini plaže.
     
    Skretanje za plažu Zografou je isto kao i skretanje za plažu Bahia i vozite istim putem s tim što ova plaža pripada kampu Porto Elea na čijem ulazu plaćate 3€ po osobi. Na plaži ne postoji bar koji nudi lagane obroke. Ima mesta i za goste sa svojom opremom. Plaža je ušuškana u visoke stene i bujno zelenilo, a more ima lepu smaragdnu boju. Plaža ima parking.
     
    I tako dolazimo do Vourvouroua i plaže Fava i Karidi.
     
    Fava je udaljena od Sartija 30km. Pošto ne postoje nikakva obeležja za plažu, možete da unesete u svoj gps uređaj sledeće koordinate Lat.40.1846896 i Long.23.8181817 kako biste je lakše pronašli. Plaži se može prići autom na nekih 50m. Plaža je peščana, divlja, pa je sa sobom neophodno da ponesete opremu i vodu. Plaža se sastoji iz nekoliko uvala, nema dugačak plićak, a talasi su česti. Ukoliko volite manje komercijalne plaže Fava će vam se dopasti.
     
    Na oko 31 kilometar od Sartija nalazi se jedna od najlepših plaža na Sitoniji, Karidi plaža. U pitanju je peščana plaža, sa veoma sitnim peskom i dugačkim plićakom. More je u ovom delu za razliku od Fave uvek mirno. Plaža je savršena za porodice sa decom. Nije organizovana pa sa sobom obavezno ponesite opremu, hranu i vodu (postoje kantine sa brzom hranom). Plaža ima veliki parking u zaleđu. U sezoni je velika gužva pa treba poraniti kako bi se zauzelo dobro mesto u hladu.
     

    Sarti je po mnogima idealno mesto za boravak tokom letovanja na Sitoniji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]