Foto: Pexels
Život

Igračke i njihova uloga u razvoju deteta

Izvor: 
S. Stanković Čet, 06/10/2022 - 09:55Da li se sećate svoje omiljene igračke iz detinjstva? Kao odrasli se često sa osmehom podsetimo svojih igara, zanimljivih automobila, lutkica i lopti. Iako bi mnogi rekli da su to samo lepa sećanja, savremeni psiholozi tvrde da igračke imaju veliki uticaj na naše obrazovanje i razvoj.

Deca uče igrajući se i istražujući, pri čemu su igračke centralni instrumenti koji ih podstiču da otkrivaju svet. Igračke nude mnogo uzbuđenja, radosti i sreće koje mogu izgraditi detetovo samopoštovanje. Zapravo, igračke imaju veliku moć, unapređuju detetove sposobnosti i veštine i pripremaju ga za život. Danas roditelji mogu s mališanima izabrati edukativne i korisne igračke iz udobnosti doma. Online kupovina može uštedeti vreme, a uz to detaljno možete pročitati sve o igračkama koje vas zanimaju.

Istraživali smo zašto su igračke toliko važne tokom razvoja detinjstva i koje svako dete treba da ima. Pročitajte.

Igračke i njihov uticaj na motoričke veštine

Igračke koje se bave fizičkim sposobnostima deteta su dobre za vežbanje i poboljšanje motoričkih veština. Bilo da je reč o gruboj ili finoj motorici, dete predškolskog uzrasta može da razvija svoju spretnost uz pomoć određenih igračaka. Jednostavne radnje kao što je oblačenje lutke, vožnja autića po podu ili vožnja tricikla u velikoj meri utiču na fizionomiju tela, koordinaciju pokreta i ravnotežu.

Na biciklu, trotinetu ili u igri loptom deca su stalno fizički aktivna, što neosporno može sprečiti mnoge komplikacije dok rastu. Ujedno, u ovakvim igrama na otvorenom usvajaju zdrav način života. No, ne odnosi se ovo samo na stariju decu. Igračke služe kao motivacija od najranijeg uzrasta, pa ste sigurno primetili u kojoj meri se bebe trude da dopuze do svoje omiljene zvečke ili lutke. Razlog treba potražiti u jednostavnoj činjenici da bebe ispituju svet i uče upravo kroz dodir, ispitujući boje i zvuke. Na izvestan način, igračke motivišu malu decu da pokreću svoja stopala i ruke i što više se kreću.

Fizički aktivna deca su zdrava deca. Bez obzira na interesovanja, sposobnosti i mogućnosti deteta, fizička igra pomaže da izoštri reflekse, kontroliše svoje kretanje, jača mišiće, pa čak i da se poboljša gustina kostiju.

Svakodnevno vreme na otvorenom je takođe od vitalnog značaja, jer pored fizičkog podržava i mentalno zdravlje. Zbog toga razvojni psiholozi i pedijatri savetuju da deca bez obzira na vremenske prilike provede svakog dana neki sat u prirodi. Nakon igre u parku, šumi ili dvorištu možete biti sigurni da će se vratiti unutra mnogo opušteniji i radosniji.

Emocionalni razvoj i igračke su povezani

Igračke omogućavaju deci da istražuju kreativnost i bolje izraze svoje emocije. Bilo da se dete igra uloga sa različitim likovima i kostimima, uspavljuje lutku ili pravi konvoj vozila, važno je da raste u prijateljskoj atmosferi, odnosno okruženo igračkama koje voli.

Može se reći da igra ima posebne, čarobne moći, jer upravo dok traje – deca počinju da koriste svoju maštu, šire vidike, pa čak i razvijaju kritičko razmišljanje. Nije nimalo neobično da dete izmišlja fantastične svetove, junake sa super moćima i da tumači različite simbole. Svaki od ovih koraka pomaže da se razvija njegova emocionalna i socijalna inteligencija.

Dakle, igračka nije samo predmet koji ćete kupiti u prodavnici. Za dete, pametno odabrana igračka predstavlja prozor u novi univerzum. Bilo da je reč o automobilčiću, bageru, plišanoj lutki ili glini, možemo da govorimo o jedinstvenim iskustvima koja transformišu dete i njegov pogled na svet. Idealno je kada mališani imaju mogućnost da kombinuju različite igre – bojenje, crtanje, igranje sa testom, vožnju automobila, presvlačenje lutkica.

Što se više igraju, deca stvaraju više prilika da donose odluke i usavršavaju ove sposobnosti već u ranom uzrastu. Zapravo, jednom pokrenuta njihova se mašta više ne zaustavlja. Zbog svega toga, deca povezuju igračke sa pažnjom, srećom i ljubavlju. Kada dete pokloni ljubav omiljenoj lutki, govorimo o zdravom i pozitivnom povezivanju i stvaranju slatkih uspomena iz detinjstva.

Socijalni razvoj – igračke kao detetov most do razumevanja društva

Uporedo sa razvijanjem mašte, igračke mogu da podstaknu dete da više govori i pomažu razvoj “dečjeg jezika”. Igrajući se deca uče i neka osnovna društvena pravila, pa tako uz pomoć igračaka mogu da se povežu ili jednostavno stupe u interakciju sa odraslima i vršnjacima. Nekada će to biti drugovi iz vrtića, nekada deca na igralištu ili pak rođaci i komšije, kroz igru dete može potpunije i bolje da razume društvo u kome raste.

Obična igra sa drugim detetom je mnogo više od “običnog”, jer pruža dragocene lekcije o deljenju, saradnji, disciplini, poštovanju i uopšte komunikaciji sa drugima. U ovom magičnom procesu igračke su od velike pomoći, jer omogućavaju deci da se povežu, sklope prijateljstvo ili jednostavno nauče kako da prevaziđu neki sukob i neslaganje.

Ujedno, kroz igru deca mogu da izgrade zdravo samopouzdanje. Bez obzira na uzrast, mališan će osetiti zadovoljstvo svaki put kada shvati kako neka igračka funkcionoše. Dok će oni najmlađi steći prve lekcije o samopouzdanju slaganjem kockica, starijima će goditi da slože slagalicu, nauče neki magični trik ili sklope 3D model iz nekog uradi sam kompleta.

Kognitivni razvoj – edukativne igračke za bolje pamćenje

Kada se pomenu kognitivni razvoj i igračke, jedna od pretpostavki je da tzv. edukativne igračke poboljšavaju pamćenje. Međutim, deca dobijaju mnogo više od dobre memorije kada se igraju određenim igračkama kao što su muzički instrumenti, table za crtanje ili društvene igre. Stepen koncentracije raste, fokus postaje izoštreniji, a ujedno se povećava i raspon pažnje kod deteta.

Ako imate za cilj da stimulišete autonomiju kod svog deteta i pomognete mu da izgradi samopoštovanje i nezavisnost, dovoljno je za početak da mu date kutiju sa kockama ili bicikl. Građenje kula, pravljenje garaže od kockica ili jednostavno vožnja parkom na točkovima blagotvorno deluju na dete koje se razvija. Kasnije, u školskom uzrastu, dete će biti mnogo spremnije da se posveti sticanju matematičkih veština, da uči jezike i jednostavno rešava sve zadatake na zabavniji način.

Na kraju, kao što su važni saputnici vašeg deteta dok raste, igračke postepeno mogu izgubiti značajno mesto na pijadestalu detinjstva. Deca s vremena na vreme gube interesovanje za pojedine igračke, što je sasvim prirodno. Prema tome, dobro razmislite prilikom sledeće kupovine o uzrastu i interesovanjima svog mališana i izaberite zabavnu, bezbednu i jedinstvenu igračku koju će obožavati. Setite se, jedinstvena igračka je bitan učesnik u razvoju zdravog i srećnog deteta.
MarketingNajnovije vesti