• Istraživanje: Jedna i po do tri i po šoljice kafe dnevno – manji rizik od smrti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osobe koje piju umerene količine kafe (jednu i po do tri i po šoljice) dnevno, nezaslađene ili zaslađene šećerom, u manjem su riziku od smrti tokom narednih sedam godina, pokazuje naučno istraživanje.

    Kineski naučnici sa Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžou koristili su podatke iz upitnika o zdravstvenom ponašanju i istraživanja „Ju-Kej bajobenka“ kako bi procijenili povezanost konzumiranja kafe zaslađene šećerom i nezaslađene sa smrtnošću od opštih i specifičnih uzroka.

    Oko 171.000 aktera studije iz Velike Britanije, bez poznatih srčanih bolesti ili raka, dobilo je nekoliko pitanja o prehrani i zdravstvenom ponašanju kako bi se utvrdile navike konzumiranja kafe. Autori su otkrili da su tokom sedmogodišnjeg perioda praćenja osoba koje su pile bilo koju količinu nezaslađene kafe imale od 16 do 21 odsto manji rizik od smrti od onih koji nisu konzumirali ovaj napitak.

    Takođe, osobe koje su pile jednu i po do tri i po šoljice kafe zaslađene šećerom dnevno, imale su 29 do 31 odsto manje šanse da umru od onih koje nisu unosile kafu. Autori studije primećuju da su odrasli koji su pili kafu zaslađenu šećerom u proseku dodavali jednu čajnu kašičicu šećera po šoljici.

    Iako kafa ima kvalitet koji bi mogao povoljno da utiče na zdravlje, ostale, teže merljive varijabile, kao što su stil života, prehrana i drugi faktori, mogu uticati na konačne rezultate, ističe se u časopisu „Annals of Internal Medicine“.

    Autori studije napominju da su podaci o učesnicima istraživanja stari najmanje 10 godina i da su prikupljeni u Velikoj Britaniji, u kojoj je čaj jednako popularan napitak.

     

    Osobe koje piju umerene količine kafe (jednu i po do tri i po šoljice) dnevno, nezaslađene ili zaslađene šećerom, u manjem su riziku od smrti tokom narednih sedam godina, pokazuje naučno istraživanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]