• Istraživanje pokazalo da sir može da izazove zavisnost, naročito jedna vrsta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Život bez sira je nešto što je nezamislivo za većinu ljudi. Razlog tome nisu samo beskonačne mogućnosti pripreme, već i izbor sireva koji je zaista veliki.

    Međutim, nedavno su naučnici otkrili još jedan razlog zašto mnogi ljudi više ne mogu da zamisle život bez, a to je da ova namirnica stvara zavisnost.

    Zašto sir može da stvori zavisnost?

    Naučni tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumiranje sira može da prouzrokuje zvisnost jednako kao i droge.

    Razlog zavisnosti je supstanca kazomorfin, koja se nalazi u mlečnom proizvodu. Nastaje kada se mlečni protein kazein, koji se nalazi u siru, probavlja u želucu. Zatim stimulše receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se telesni osećaj blagostanja.

    Budući da u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo više u siru, naučnici savetuju da se manje konzumira sir nego mleko. Kilogram sira ima deset puta veću dozu kazeina od mleka.

    Određena vrsta sira naročito izaziva zavisnost

    Prema istraživanju, takozvani analogni sirevi, odnosno slabo prerađeni sirevi iz masovne proizvodnje, naročito izazivaju zavisnost, jer ti proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinisane ugljene hidrate i masti koje mogu da dovedu do zavisnosti od prehrambenog ponašanja.

    U pitanju su biljni sirevi, koji se često koriste kao zamene za prave sireve.

    Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao „plastični, odnosno gumasti sir“, prenosi 24 sata.hr.

     

    Život bez sira je nešto što je nezamislivo za većinu ljudi. Razlog tome nisu samo beskonačne mogućnosti pripreme, već i izbor sireva koji je zaista veliki.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]