• IZNENAĐUJUĆE: Naši organi ne stare u isto vreme

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od trenutka rođenja ljudska bića započinju nezaustavljiv proces starenja. Ono se ne odražava na sve organe u isto vreme, dokazali su francuski naučnici.

    Zdrav ljudski organizam ima sposobnost regeneracije, pa tako neke ćeliju odumiru, a druge ih zamenjuju. Međutim, ta sposobnost opada s godinama, kod nekih organa ranije, kod nekih kasnije.

    Kada ljudski organi počinju da gube bitku s vremenom

    Mozak počinje da stari već sa 20

    Broj neurona u mozgu se smanjuje s godinama, tako da od početnih 100 milijardi do 40 godine gubimo i do 10.000 neurona dnevno. To svakako utiče na pamćenje, koordinaciju i funkcionisanje mozga.

    Najveći problem je propadanje međućelijskih prostora koji omogućavaju protok informacija između njih.

    Grudi stare sa 35

    Sredinom tridesetih, ženske grudi počinju da se smanjuju i gube na punoći, a areola – prostor oko bradavica se širi. Takođe, rizik od karcinoma dojke povećava se s godinama, ali nije povezan sa fizičkim promenama na grudima.

    Creva počinju da stare sa 55

    Zdrava creva omogućavaju balans između “loših” i „dobrih“ bakterija. Ali nivo tih „dobrih“ značajno opada nakon 55 godine života.

    Zbog toga dolazi do slabijeg varenja i povećava se rizik od bolesti creva.

    Bešika počinje da stari sa 65 godina

    Problemi sa bešikom najčešće se pojavljuju nakon 65 godine. Tada bešika počinje nekontrolisano da se opušta i steže, čak i kada nije puna.

    Žene su osetljivije na ovu pojavu, posebno nakon menopauze kada uretra – cevčica kroz koju prolazi urin postaje tanja i slabija, i samim tim teže zadrža mokrenje.

    Kapacitet bešike kod starijih je duplo manji nego kod mlađih osoba.

     

    Od trenutka rođenja ljudska bića započinju nezaustavljiv proces starenja. Ono se ne odražava na sve organe u isto vreme, dokazali su francuski naučnici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]