• Kako prepoznati dotrajale kočnice?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kočnice su potrošni materijal, pa treba znati kako da se prepoznaju prvi siptomi da sa njima nešto nije u redu. Vibracije i sporije „primanje“ kočnica su znak dotrajalosti, ali postoje i neki drugi načini koji otkrivaju pravo stanje kočionog sistema.

    O važnosti kočnica na automobilu nije ni potrebno ni govoriti, jer su možda i najbitnija komponenta svakog vozila. Ipak, one se vremenom troše pa treba prepoznati prve znakove dotrajalosti kako ne biste došli u situaciju da ostanete bez pune funkcionalnosti kočionog sistema.

    Prvi i najjednostavniji pokazatelj jeste signalna lampica za kočnice na instrument tabli, jer ukoliko se ona upali i ostane uključena, vreme je da posetite mehaničara.

    Drugi simptom je škripanje kočnica. Ukoliko čujete ovaj nimalo prijatan zvuk, to znači da su možda izlizane kočione pločice, i da je vreme da odvezete svog četvorotočkaša u servis.

    Ukoliko je pedala kočnice mekana, kao da gazite po sunđeru, to takođe može da znači da su se kočione pločice izlizale, ali i da je možda neispravan glavni kočioni cilindar.

    Ako vam automobil prilikom kočenja zanosi u jednu stranu, razlog tome može biti činjenica da jedna kočiona čeljust vrši snažniji kočioni pritisak od druge, a postoji mogućnost i da je oštećeno kočiono crevo.

    Generalno, u vožnji postoje dva metalna mirisa koja mogu da nagoveste da postoji neki problem. Jedan je vezan za kvačilo, odnosno lamelu, dok drugi asocira na problem sa kočnicama. U tom slučaju, treba proveriti svaki točak, pomirisati, i na taj način pronaći izvor problema. Ako su u pitanju kočnice, postoji mogućnost da se jedna od njih zaglavila, a u tom slučaju nije pametno nastaviti sa vožnjom. Jedna od opcija je da ste zaboravili do kraja da spustite ručnu kočnicu, pa to učinite naknadno i sačekajte malo da se kočnice ohlade.

    Kako piše Revija HAK, vibracije i sporije „primanje“ kočnica su znak dotrajalosti kočionih pločica, a dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska. U tim slučajevima, ne oklevajte da što pre pozovete mehaničara.

     

     

    Kočnice su potrošni materijal, pa treba znati kako da se prepoznaju prvi siptomi da sa njima nešto nije u redu. Vibracije i sporije „primanje“ kočnica su znak dotrajalosti, ali postoje i neki drugi načini koji otkrivaju pravo stanje kočionog sistema.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]