• Koliki je rok trajanja brašna? Zavisi od toga kako ga skladištite

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Brašno koristimo svakodnevno. Kiflice, kolači, pohovanono, palačinke, pa i zaprška za variva – za sve nam treba.

     

    Ali jeste li se ikada zapitali kako pravilno skladištiti brašno? Imamo nekoliko trikova kojima ćete sačuvati svoje zalihe od propadanja.

    Čuvajte ga na hladnijem mestu

    Temperatura je jedan od važnijih faktora. Prirodna ulja koja se nalaze u brašnu trebate održati što nižima kako brašno ne bi poprimilo neprijatan miris. Idealna je ostava koja se ne greje.

    Prebacite u posudu s poklopcem

    Brašno možete ostaviti u originalnom pakovanju, no to nije najpametnije. Najčešće su to papirnate kese koje lako propadaju i propuštaju svetlost. Bolje rešenje je prebacivanje brašna u posudu s poklopcem. Još je bolje ako imate posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

    Neka bude na mračnom

    Mesto na koje ćete čuvati  brašno neka bude mračno. Svetlost nije dobra zato što podiže temperaturu i može podstaći oksidaciju koja je neprijatelj svežeg brašna. Ako nemate mračno mesto, onda neka posuda u kojoj ćete držati brašno bude neprozirna kako svetlost ne bi prodirala.

    Možete ga vakuumirati

    Višak brašna koji nećete odmah koristiti možete vakuumirati. Koristite posude za vakuumiranje ili kesice. Tako će vam brašno duže ostati sveže.

    Koliko zapravo traje?

    Svako belo brašno koje je na sobnoj temperaturi možete koristiti tri meseca. Ako ipak čuvate brašno na hladnijem mestu, onda može sačuvati svežinu i do šest meseci. U frižideru brašno može biti do godinu dana, a u zamrzivaču do dve. Brašno od celih žitarica u sebi ima više ulja pa se brže kvari, zato češće proveravajte njegovu svežinu, piše Index.hr.

     

     

    Brašno koristimo svakodnevno. Kiflice, kolači, pohovanono, palačinke, pa i zaprška za variva – za sve nam treba.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]