jaje Foto: pxfuel
Život

Koliko to može biti opasno kad pri kupovini nađete razbijeno jaje u pakovanju?

Izvor: 
RTS Sub, 21/08/2021 - 21:40U velikom broju pakovanja jaja bar jedno je razbijeno. Jaje, kažu, zaradimo za dva minuta, ali sa napuklim, na ovim temperaturama, možemo dobiti i nešto što nam nikako ne treba.

Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. Ta jaja mogu biti veoma opasna, upozoravaju stručnjaci.

"Praktično jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju", kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine.

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

"Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja", objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju", ističe Krnjaić.

Pre nego što kupi jaja svaki potrošač treba da proveri da li su sva cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

 
MarketingNajnovije vesti