• Letnji detoks organizma

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Organizam povremeno treba očistiti i osloboditi od štetnih supstanci detoksikacijom. Kako biste pomogli jetri, našem najvećem savezniku u čišćenju organizma, svoje telo morate da osvežite namirnicama koje podstiču detoksikaciju.

    Lubenica sadrži velike količine L-citrulina, aminokiseline koja se u bubrezima pretvara u aminokiselinu l-arginin – koji čisti amonijak i druge otrove iz tela. Takođe, lubenica je dobar izvor kalijuma, koji podržava rad bubrega i velika je pomoć u čišćenju organizma, a uz to pomaže i u skidanju neželjenih kilograma.

    Ujutru na prauzan želudac popijte svežu limunadu bez šećera jer ona stimuliše probavni sistem i pomaže u rešavanju zatvora.

    Jetra voli limun – on je stimuliše i otapa mokraćnu kiselinu i druge otrove u telu. Limun alkalizuje organizam, pa pomaže da se vrati pH ravnoteža organizma.

    Čaj od koprive je odličan za letnje čišćenje organizma. Kopriva prirodno podstiče telo na čišćenje i deluje protivupalno. Ona pozitivno deluje na gušteraču i pomaže u snižavanju šećera u krvi, ali i čisti krv. Stimuliše rad creva, jača imunitet i čisti mokraćne kanale.

    Pravite salate od različitih vrsta povrća kako biste dobili različite specijaliste za slobodne radikale – antioksidanse. Birajte mlade izdanke jer su vrlo laki za probavljanje, a odlični po nutritivnom sastavu.

    Mladi spanać, kelj i blitva za zelenu, šargarepa za narančastu i žutu boju, šampinjoni za belu, luk za ljubičastu i tako dalje. Začinite ih hladno ceđenim uljem, poput maslinovog i s malo jogurta i limuna. Izbacite margarin i eliminišite nepotrebni unos trans masti.

    Cvekla je izuzetno bogata antioksidansima, vitaminima, kalcijumom i gvožđem, što je čini odličnom namirnicom za detoks organizma. U sokovnik stavite svežu cveklu, šargarepu, jednu jabuku i komad celera, pa promešajte da dobijete sok i začinite sa nekoliko kapi.

    Meso je teško za probavni trakt, pa je dobro povremeno napraviti pauzu. Jednom nedeljno izbacite ga iz jelovnika i zamenite biljnim belančevinama – graškom, mahunama ili sočivoma, jer se lako vare.

    Kombinujte ih sa celovitim žitaricama poput smeđe riže i heljdine ili ječmene kaše. Za večeru birajte sveži sir uz humus i domaći kukuruzni hleb.

    Za detoks je važno i da se pokrenete jer znojenjem takođe izbacujete toksine iz tela. Idite u šetnje umesto da sedite ispred televizora, vežbajte i rekreirajte se u prirodi ili idite na izlet. bavite se sportom, vozite bicikl, a ako odlazite na more iskoristite to za što više plivanja.

     

    Organizam povremeno treba očistiti i osloboditi od štetnih supstanci detoksikacijom. Kako biste pomogli jetri, našem najvećem savezniku u čišćenju organizma, svoje telo morate da osvežite namirnicama koje podstiču detoksikaciju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]