• Najčešće greške vozača u održavanju automobila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Svi vozači prave greške, a koje su neke od najčešćih, šta mogu prouzrokovati, ali i na koji način se mogu rešiti?

     

    Neredovna zamena ulja
     
    Motorno ulje je glavno za normalan rad i očuvanje motora. Posle određenog vremena, ono gubi svoja svojstva i potrebnu viskoznost što se negativno odražava na pokretne delove motora. Zato morate da znate koji je optimalan period za zamenu ulja u vašem vozilu, a ukoliko najčešće vozite kraćim relacijama, znajte da ovaj interval treba dodatno da skratite.
     
    Zaboravljanje na svećice
     
    Svećice imaju ograničeni vek trajanja. Ako se nakon toga ne zamene, mogu da prouzrokuju povećanje potrošnje goriva, nepravilan rad motora, teže startovanje i slabije ubrzanje. Proverite u servisnoj knjižici ili kod majstora, posle koliko pređenih kilometara vaše svećice treba da se zamene.
     
    Zapušen filter
     
    Filter vazduha treba da se menja na svakom malom servisu (ili da se čisti zavisno od tipa). On je tu da spreči da nečistoće dođu do motora, pa se posle određenog vremena one nagomilaju na ovaj deo. Tada manje vazduha stiže do motora, što direktno utiče na njegove performanse koje tada znatno oslabe, a povećava se i potrošnja goriva. Na svakih 6-7.000 km proverite stanje i po potrebi zamenite ovaj deo.
     
    Neredovna provera pritiska
     
    Neodgovarajući pritisak u pneumaticima loše se odražava na njihove performanse, povećava potrošnju goriva i utiče na ubrzano i neravnomerno trošenje guma, a samim tim i na loše držanje vozila na putu. Zato najamnje jednom mesečno podesite pritisak u gumama.
     

    Svi vozači prave greške, a koje su neke od najčešćih, šta mogu prouzrokovati, ali i na koji način se mogu rešiti?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]