• Namirnice koje nikad ne biste trebali da jedete ujutru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Započinjanje dana zdravim, hranljivim doručkom napuniće vas energijom i koristiće vašem organizmu. Utvrđeno je da doručak smanjuje rizik od srčanog udara i dijabetesa ali i poboljšava vaš fokus i raspon pažnje.

    Osim toga doručak vam može poći da izgubite kilograme. Prema istraživačkom projektu Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, 78 odsto ljudi koji su izgubili telesnu težinu, ili želeli da održe postojeću, dručkovali su svaki dan.

    Ali važno je i šta jedete. Nutricionisti smatraju da je pojedine namirnice najbolje zaobilaziti kada je u pitanju prvi obrok u danu.

    Zašećerene žitarice

    „Većina žitarica ima malo vlakana jer se pripremaju od rafinisanog brašna, a to znači da ćete brzo osetiti glad“, kaže nutricionista Keli Mekgrejn za „Eat This, Not That“, prenosi index.hr.

    „Osim toga, one imaju visok udeo šećera i malo proteina i često nisu u pitanju celovite žitarice“, dodala je ona.

    Kobasice

    Oni koji vole jači doručak ponekad biraju kobasice, ali stručnjaci se tome protive.

    „Kobasica nije najhranljivija jutarnja opcija. Pravi se od mlevenog mesa, masti, začina, aroma i veziva. Ima visok udeo natrija, veliku količinu zasićenih masti i bogata je kalorijama. Prerađeno meso poput kobasica povezano je sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti i karcinoma“, ističe portparol Akademije za ishranu i dijetetiku Roksana Ehsani.

    Umesto kobasica, birajte jaja, grčki jogurt ili maslac od orašastih plodova.

    Pšenični hleb

    Nutricionista Don Džekson Blatner kaže da većinu vremena pšenični hleb ne znači hleb od cjelovitog zrna pšenice.

    „Uglavnom je to rafinisani beli hleb. On će naglo podići, pa spustiti nivo šećera i energije“, ističe.

    Aromatizovani napici od kafe

    Većina aromatizovanih napitaka od kafe bogata je kalorijama i šećerom i sadrži malo ili nimalo drugih hranljivih supstanci, Nutricionista Megi Mihalcik uopšteno se protivi tretiranju kafe kao doručka.

    „Radije pojedite nešto ili pripremite smuti od sveže mlevene kafe, hladnog mleka, maslaca od badema i malo meda“, dodala je.

    Voćni sok

    „Iako možda želite dozu vitamina C, sok nije način da to postignete. Kada pravite sok, uklanjate sva vlakna, a dobijate šećer i kalorije. Ispijanje čaše soka od pomorandže jednako je kao da pojedete pet do šest pomorandži i unesete preko 300 kalorija“, tvrdi nutricionista Ejmi Šapiro.

    Previše šećera čak i iz voća može dovesti do povećanja kilograma, želje za šećerom i pada energije.

    „Preskočite sok i umesto toga posegnite za smutijem“, rekla je Šapiro.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]