• Oko 8.000 koraka dnevno značajno poboljšava zdravlje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Američki naučnici tvrde da 8.000 koraka dnevno ima veliki uticaj na dobrobit i naše zdravlje.
     
    U studiji objavljenoj u časopisu JAMA utvrđeno je da su među osobama koje dnevno koračaju 8.000 koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabeleženi 51 odsto manji izgledi da će umreti u idućih 10 godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.
     
    Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 odsto manji od onih koji naprave 4.000 koraka, prenosi Washington Post.
     
    Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4.840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili 10 godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1.165 učesnika istraživanja.
     
    Pokazalo se da je bez obzira na godine, po i rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom, intenzitet hodanja nije bio važan.
     
    U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, hodati može i u kući, u mestu.
     

    Američki naučnici tvrde da 8.000 koraka dnevno ima veliki uticaj na dobrobit i naše zdravlje.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]