• Ovim sredstvima ne bi trebalo da čistite pametni telefon ili tablet

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Čišćenje tableta ili pametnog telefona pogrešnim sredstvima može uzrokovati trajna oštećenja. Produžite njegov radni vek zaobilaženjem ovih naoko praktičnih metoda čišćenja.

    Ako koristite jedno od sledećih sredstava za čišćenje svog pametnog telefona, predlažemo da prestanete jer ćete od toga verovatno imati više štete nego koristi.

    Sredstvo za dezinfekciju ruku

    S obzirom na to da neki dezinficijensi imaju sastojke poput mirisa i etanola, najbolje je sredstva za dezinfekciju ruku držati što dalje od telefona. Ako ste, doduše, dirali nešto pre dolaska kući, dezinfikujte ruke pre nego što krenete da dirate ekran, kako biste sprečili širenje virusa i bakterija. Za najbolje rezultate koristite proizvedeni dezinficijens, umesto da pripremate svoj kod kuće, piše tportal.

    Sredstvo za čišćenje prozora

    Svoja ogledala i prozore čistite sredstvom za pranje stakla i čisti su – zašto onda ta metoda ne bi radila i na ekranu pametnog telefona? Zato što veliki broj novih telefona, uključujući one iz Applea, ima zaštitni sloj koji odbija vodu i ulje, te koji je s vremenom moguće istrošiti.

    Korišćenjem agresivnih sredstava taj se sloj može izbrisati i učiniti telefon puno ranjivijim na ogrebotine. Ako pitate stručnjake, čućete da sva sredstava za čišćenje koja imaju abrazivni sastojak mogu da izgrebu vaš uređaj.

    Sredstva za čišćenje kuhinje

    Sloj koji štiti od ogrebotina možda neće biti izbrisan sredstvom za čišćenje površina, no problem nastaje zbog uljnog premaza. Apple još upozorava da abrazivna sredstva mogu da oštetite zaštitni sloj telefona.

    Papirni ubrusi

    Premda izvrsno upijaju tečnost i čiste stolove, papirni ubrusi nisu dobri za ekrane. Papir se može usitniti i stvoriti još smeća na ekranu ili u nekim slučajevima – izgrebati ekran. Ako već čistite ekran, radite to krpom od mikrofibera

    Alkohol

    S obzirom na to da noviji telefoni imaju zaštitni premaz, alkohol ga može s vremenom ukloniti učinivši telefon sklonijim ogrebotinama. Apple, na primer, moli korisnike da ne koriste alkohol pri čišćenju uređaja.

    Sredstvo za skidanje šminke

    Neka od tih sredstava sadrže hemikalije koje mogu da oštete elektronsku zaštitu. Umesto toga uzmite komadić meke tkanine i namočite je u vodu, pa time očistite svoj pametni telefon, upozorava Cnet.

    Komprimovani vazduh

    Vaš pametni telefon je prilično osetljiv uređaj, što znači da duvanje intenzivne količine vazduha u ulaze može da uzrokuje štetu – pogotovo na mikrofonu. Stoga Apple predlaže da za čišćenje njihovih uređaja ne koristite komprimovani vazduh.

    Sapun za ruke

    Premda su sapuni za ruke i (poneki) sapun za posuđe nežni, oni su korisni isključivo ako ih pre čišćenja razredite vodom. Većina proizvođača pametnih telefona predlaže da vodu držite što dalje od telefona, pa je možda najbolje držati se mokre krpice.

    Sirće

    Loša ideja. Sirće će vrlo brzo skinuti zaštitu ekrana. Trebalo biste, ako već to radite, koristiti razređeno sirće, i to za delove telefona bez premaza – razmera vode i sirćeta trebalo bi da bude 1/1, piše N1.

     

    Čišćenje tableta ili pametnog telefona pogrešnim sredstvima može uzrokovati trajna oštećenja. Produžite njegov radni vek zaobilaženjem ovih naoko praktičnih metoda čišćenja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]