• Preporuke za bezbednost hrane u letnjem periodu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Leto je za mnoge dugo očekivano vreme razbibrige i uživanja u toplim danima. Istovremeno, period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti, navodi se na sajtu beogradskog Zavoda za javno zdravlje.

    Nekoliko saveta o merama u radu sa hranom i higijeni uopšte mogu doprineti da se očuva bezbednost namirnica i da letnji dani bezbrižnije teku.

    Obratite pažnju na hranu od momenta kupovine u pogledu organoleptičkih svojstava namirnice (izgled, miris i ukus), datuma proizvodnje, roka trajanja i dr. Ukoliko postoji i najmanja sumnja u pogledu bezbednosti namirnice, ne koristite je.

    Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom

    adekvatna termička obrada

    uslovi čuvanja izvan „opasne zone“

    separacija – čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane

    higijenska manipulacija hranom „od prodavnice do trpeze“.

    Hranu čuvajte u bezbednom temperaturnom opsegu ispod 5°C i iznad 60°C stepeni. Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbeći, potrebno je da vreme ostavljanja hrane na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi bude što kraće odnosno, u uslovima visokih spoljnih temperatura, iznad 30°C stepeni, maksimalno 1 sat.

    Ukoliko planirate izlete sa konzumacijom hrane, obezbedite uslove – rashladne uređaje sa dovoljnim brojem patrona leda. Ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava i može uticati na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane. Ovo je posebno značajno kod čuvanja lako kvarljivih namirnica (npr. kolači/torte, mleko/mlečni proizvodi, jaja i sl.). Nikada ne ostavljajte rashladne uređaje otvorenim.

    Ako kupujete na pijacama, mleko i mlečne proizvode, kao i druge lako kvarljive namirnice (jaja, meso, kolače/torte) kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim uređajima – nikako na tezgama.

    Temeljno operite namirnice higijenski ispravnom vodom, posebno one koje se u ishrani koriste u sirovom stanju! Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodeti raznovrsnosti boja i ukusa, sveže voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti, ukoliko se oljušteno uobičajeno koriste (npr. krastavac). Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, je potrebno detaljno prati i očistiti, ukljanjanjem spoljašnjih listova, a zatim prati svaki list posebno (zelena salata) odnosno, pre i nakon seckanja (kupus).

    Uvek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine u manipulaciji hranom. Koristite odvojeni pribor, posuđe i/ili radne površine, ili ih prethodno operite odgovarajućim hemijskim sredstvom, u manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.

    Higijena ruku! Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku. Neophodno je pravilno i dosledno sprovoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimum 20 sekundi, u svim navedenim situacijama:

    Pre, tokom i nakon završetka manipulacije hranom

    Pre konzumacije hrane

    Nakon upotrebe toaleta

    Nakon dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom

    Nakon kasljanja i kijanja

    Nakon kontakta sa životinjama

    Mali saveti o ishrani u letnjem periodu

    Neka bude lagano! Jedite češće, manje obroke.

    Izbegavajte jako začinjenu i masnu hranu.

    Koristite raznovrsnost izbora, boja i ukusa! Svakodnevno konzumirajte sveže sezonsko voće i povrće.

    Adekvatno se hidrirajte koristeći vodu kao osnovni napitak u vrelim danima. Izbegavajte zaslađene napitke poput osvežavajućih bezalkoholnih pića, koji predstavljaju izvore praznih kalorija, prekomeran unos alkohola i napitaka koje sadrže kofein.

    Leto je za mnoge dugo očekivano vreme razbibrige i uživanja u toplim danima. Istovremeno, period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]