• Pripisuju mu brojna magijska svojstva za zdravlje, ovo su blagodeti drena (recepti)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dren ima brojna lekovita svojstva, zbog čega nalazi široku primenu u narodnoj medicini. Ovoj biljci se zbog toga pripisuju čak i brojna magijska svojstva, ali mi ćemo se zadržati na onome što potvrđuje i medicina.

    Dren u značajnim količinama sadrži tanin, pektin i brojne organske kiseline, kao i mnoštvo vitamina, na prvom mestu vitamin C, kog ima više nego pomorandža u istoj količini.

    Izrazito je bogat mineralima poput kalijuma, cinka, magnezijuma, bakra, kalcijuma i gvožđe, a minerali su u drenu gušće koncentrisani nego kod mnogih drugih poznatih i zdravih vrsta voća.

    Veruje se da dren i te kako pomaže osobama koje pate od poremećaja rada creva i dijareje, kao i problemima sa jetrom i bubrezima. U narodnoj medicini, koristi se i proitiv hemoroida, bolova u grlu, anemije, dijabetesa…

    Postoji mnogonačina na koji se dren koristi, a ovo su neki od njih.

    Sok od drena

    Sastojci:

    – 1 kg samlevenog ploda drena – 2 litre vode – šećer po ukusu

    Priprema:

    Prelijte vodom samleveni dren i zasladite kako biste suzbili gorak ukus. Ostaviti tečnost da odstoji 24 sata.

    Čaj od drena

    Sastojci:

    – 10 g suvog cveta, lista ili ploda drena – 200 mililitara vode

    Priprema:

    Ovaj preparat se priprema krajnje jednostavno. Prelijte 10 grama nekog od pomenutih delova drena vodom, pa to stavite na vatru dok voda ne proključa. Posle ključanja, smanjiti na srednju vatru i ostaviti minut do dva, pa skloniti i poklopiti. Ostavite čaj da odstoji dvadesetak minuta.

    Nakon toga ga procediti i pijte dok je topao.

    Sirup od drena

    Sastojci:

    – 2 kg očišćenih drenjina – 2 litre vode – 3 kesice limuntusa – 4 do 5 kg šećera

    Priprema:

    Operite i očistite plodove drena, pa ih kuvajte dok ne pobele. Procedite dobijeni sok pa sipajte limuntus i šećer, zavisno od toga koliko ste tečnosti dobili. Zatim sve vratite na šporet i kuvajte, mešajući, dok ne proključa.

    Šećer će napraviti gustu smesu, koju potom treba da prelijete u sterilisane staklene flaše i dobro ih zatvorite. Čuvajte sirup na hladnom mestu i pijte razblaženo vodom.

     

     

    Dren ima brojna lekovita svojstva, zbog čega nalazi široku primenu u narodnoj medicini. Ovoj biljci se zbog toga pripisuju čak i brojna magijska svojstva, ali mi ćemo se zadržati na onome što potvrđuje i medicina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]