• Profesorka Bajčetić: Ne koristite antibiotike na svoju ruku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nacionalni korespodent pri SZO profesorka Milica Bajčetić rekla je da su rezultati istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazali da je pandemija korona virusa ugrozila racionalnu upotrebu antibiotika.

    Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da situacija što se tiče neracionalne potrošnje antibiotika nije sjajna ni u Srbiji.
     
    Prema njenim rečima, u periodu od pet godina, do 2019. bio je napravljen neki red koji je sada ugrožen tokom pandemije zbog popuštanja mera izdavanja antibiotika bez recepata.
     
    „Zabrinjava činjenica da su od ukupnog broja izdatih antibiotika 52 odsto antiobiotici pod nadzorom. Rezultati istraživanja SZO su pomogli da označimo probleme i krenuli smo da sprovodimo edukacije sa lekarima“, rekla je Bajčetić i apelovala na građane da se antibiotici nikako ne uzimaju na svoju ruku.
     
    Navodi kao zabrinjavajući primer da je Azitromicin izbio na prvo mesto korišćenih antibiotika, a da su do pandemije to tradicionalno bili lekovi na bazi Penicilina. Profesorka je za RTS objasnila da je ZSO napravili klasifikaciju lekova, koji se dele na lekove prvog izbora i lekove pod nadzorom, koji se koriste samo u slučaju kada prva grupa lekova nema efekta.
     
    „Iz ove pandemije ako smo nešto naučili je kako je imati bolest, a nemati lek za tu bolest“, kaže Bajčetić i dodaje da ono što smo uspeli da smanjimo upotrebu antibiotika poslednjih godina sada može da nas vrati na staro.
     
    Najveća opasnost je, kako je istakla, stvaranje rezistencije na te lekove, odnosno antibiotici neće delovati kada su potrebni. 
     
    „Svaki student farmacije i medicine zna da antibiotici deluju na bakterijske infekcije, ali ne deluju na viruse i alergije“, rekla je Bajčetić.

    Nacionalni korespodent pri SZO profesorka Milica Bajčetić rekla je da su rezultati istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazali da je pandemija korona virusa ugrozila racionalnu upotrebu antibiotika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]