• Rano otkrivanje ključno u borbi protiv raka pluća

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Novembar je mesec borbe protiv raka pluća, najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma u svetu, od kojeg svake godine u Srbiji oboli 7.000 ljudi, a 5.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.
     
    Direktor klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Mihajlo Stjepanović ukazao je na to da je ključno u borbi protiv ovog oboljenja što pre otkriti rak pluća i postaviti dijagnozu kako bi se što pre započelo adekvatno lečenje.
    Predsednica udruženja „Punim plućima“ Olja Ćorović najavila je da će preventivni pregledi uskoro biti omogućeni građanima.
     
    Navela je da se mesec borbe protiv raka pluća obeležava u novembru, kao i da je Udruženje sa forumom pacijenata pokrenulo akciju „Nema čekanja“ koja će trajati šest meseci, a kojom će se upućivati apel svim ljudima da se jave na prevetivni pregled i ne čekaju.
     
    „Kada je ljudsko zdravlje u pitanju nema izgovora. Želimo da obavestimo ljude preko javnih ličnosti da urade nešto za sebe. Ovo je podmukla bolest i simptomi nisu tako izraženi, a kada se simptomi pojave, veoma je čest slučaj da je bolest već u poodmakloj fazi“, naglasila je Ćorović,
     
    Dodaje da se rane faze otkrivaju slučajno i mogu se otkriti preventivnim pregledima.
     
    Međutim, kako navodi, ljudi se uglavnom jave kada osete bol u grudima i krenu da iskašljavaju krv, a tada je već bolest u odmakloj fazi.
     
    Istakla je da je važno da se na prve simptome zamaranja ili bilo koje druge nelagode i promene u organizmu ode na pregled, jer kada je karcinom pluća u pitanju tu stvarno nema čekanja.
     
    Poručila je svim građanima da moraju da rade na preventivi, a to je u prvom redu prestanak pušenja jer statistika pokazuje da najviše od te bolesti obolevaju pušači.
     

    Novembar je mesec borbe protiv raka pluća, najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma u svetu, od kojeg svake godine u Srbiji oboli 7.000 ljudi, a 5.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]