• Razlog više da papriku uvrstite u vašu ishranu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od paprika se mogu napraviti najrazličitija ukusna jela, od salata, preko priloga od zapečenih paprike, do glavnog jela, poput punjenih paprika, a njihov značaj za naše zdravlje je nešto što ne treba zanemariti. 

    Osim što je vrlo ukusna, poznato je i da je puna zdravstvenih prednosti, a prema pisanju portala Real Simple ovo su samo neke od njih.

    Probava

    Sve vrste paprike imaju puno vlakana, nešto gvožđa i folata koji podržavaju zdravlje creva, kardiovaskularnog sistema i prirodnu detoksikaciju.

    Srce

    Paprika je, opet bez obzira na boju, izvrstan izvor vitamina A i kalijuma koji snižavanjem krvnog pritiska pomaže u održavanju zdravlja srca, i bori se protiv nadutosti tako što smanjuje zadržavanje vode.

    Vid

    Ovo zdravo povrće sadrži i pomenuti vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprečava makularne degeneracije.

    Crvena paprika takođe je bogata i vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema.

    Žuta i narančasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

    Koža

    Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, takozvano nazolabijalne bore, odnosno „linije osmeha“,  a pomenuti antioksidansi takođe se bore protiv starenja i slobodnih radikala.

    Dnevna doza

    Verovali ili ne, sa paprikama je moguće preterati, kaže nutricionisa Lorin Minčen, prenosi Večernji.hr.

    „Konzumiranje previše paprike može da znači manji unos drugih esencijalnih hranljivih materija, što može dovesti do nedostataka hranljivih materija na duži rok“, objašnjava ona.

    Intolerancija na paprike je prilično česta, navodi Mičen, „što znači da oni sa netolerancijom mogu da jedu samo malu količinu pre nego što dožive probavne i druge upalne simptome“.

    Kao takve, Minčen preporučuje da ograničite unos paprike na samo jednu dnevno. Ali u svakom slučaju, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarom ako ste osetili ove simptome i sumnjate da možda imate netoleranciju.

    Od paprika se mogu napraviti najrazličitija ukusna jela, od salata, preko priloga od zapečenih paprike, do glavnog jela, poput punjenih paprika, a njihov značaj za naše zdravlje je nešto što ne treba zanemariti. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]