• Šest trikova uz koje ćete brzo i lako očistiti mikrotalasnu rernu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uz ovih nekoliko jednostavnih trikova nećete morati da koristite „teška sredstva za čišćenje“ kada budete čistili mikrotalasnu rernu. Bez obzira na to da li čistite samo masne mrlje ili celu rernu, to možete uraditi – bez ribanja.

    Čišćenje limunom

    Staklenu posudu ili čašu napunite s tri ili četiri šoljice vruće vode iz slavine, a zatim limun narežite na komade i dodajte u vodu. Stavite posudu s vodom i limunom ili limunovim sokom u mikrotalasnu. Stavite mikrotalasnu da radi na tri do pet minuta. Voda će u tom razdoblju proključati.

    Vrata mikrotalasne pećnice nemojte otvarati neko vreme, najmanje pet minuta. Para će za to vreme odraditi svoj posao, a nakon toga samo obrišite unutrašnjost rerne mokrom krpom od mikrovlakana.

    Metoda sa sirćetom

    Unutrašnjost mikrotalasne poprskajte sirćetom i pustite neka odstoji 15 minuta. Nakon toga obrišite unutrašnjost mikrotalasne rerne krpom za čišćenje od mikrovlakana. Krpu isperite nekoliko puta dok brišete rernu.

    Tečnost za pranje posuđa

    Uzmite posudu koja se može zagrejati u mikrotalasnoj i napunite je jednom šoljicom vode i jednom kašičicom tečnosti za pranje posuđa. Smesu zagrejte u pećnici oko dva minuta da se stvori para, pazeći da ne proključa. Pustite da odstoji tri minuta pre nego što otvorite mikrotalasnu. Izvadite posudu rukavicama i obrišite unutrašnjost papirnatim ubrusima.

    Sunđer

    Sunđer natopite vodom i dodajte jednu kap tečnosti za pranje posuđa. Poprskajte unutrašnjost mikrotalasne mešavinom i nekoliko kapljica esencijalnog ulja (limun i narandža su dobar izbor).

    Sunđer stavite na stakleni tanjir koji je u mikrotalasnoj i zagrejte rernu. Dovoljna su dva do tri minuta. Vrata mikrotalasne nemojte odmah otvarati. Nakon nekoliko minuta sunđerom obrišite unutrašnjost rerne.

    Metoda s mokrim peškirom

    Uzmite manji peškir i stavite ga u vodu. Mokri peškir stavite u mikrotalasnu, a potom je pustite neka radi jedan minut. Peškir će omekšati zaglavljene komadiće hrane, a nakon što se ohladi dovoljno da biste ga mogli da ga držite u ruci, iskoristite ga da obrišete unutrašnjost rerne.

    Soda bikarbona

    Uzmite malu posudu i napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na ostatke hrane koji su se zalepili, pustite pastu da deluje pet minuta, a zatim unutrašnjost rerne obrišite mokrim sunđerom.

    Da biste održavali mikrotalasnu čistom, RealSimple savetuje da hranu koju zagrevate uvek prekrijete odgovarajućim poklopcem ili papirnatim ubrusom. Izbegavajte da stavljate u mikrotalasnu stvari koje ostavljaju trajne masne tragove i neprijatne mirise, poput slanine. Ako ipak zagrevate takve namirnice u mikrotalasnoj, odmah nakon toga zagrejte i posudu s vodom i limunom.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]