• Sobne biljke za 20 posto smanjuju nivo zagađenja vazduha u prostoriji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sobne biljke smatraju se ukrasom u domovima ili kancelarijama, ali ako vam je stan pun saksijskih biljaka, budite svesni da one istovremeno doprinose smanjenju nivoa određenih zagađenosti vazduha u prostoru u kojem boravite.

    Novo istraživanje naučnika sa Univerziteta u Birmingemu pokazalo je da sobne biljke za čak 20 posto mogu da smanje nivo azot dioksida (NO2), koji se smatra jednim od uobičajenih zagađivača u urbanim sredinama, piše Daily Mail.

    Indeks kvaliteta vazduha temelji se na merenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), azot dioksida (NO2), sumpor dioksida (SO2) i emisije ugljien monoksida (CO). Zagađenje spomenutim spojevima karakteristično je za atmosferu urbanih područja.

    I iako biološki proces koji stoji iza uklanjanja azot dioksida iz vazduha još uvek nije u potpunosti razjašnjen, istraživači se nadaju da će njihovo otkriće podstaći ljude da svoje domove i kancelarije ispune sa više biljaka.

    U istraživanju, koje je sprovedeno u saradnji sa Kraljevskim hortikulturnim društvom (RHS), britanski tim je testirao tri česte sobne biljke – spatifilum, jednu od popularnih zimzelenih sobnih biljaka sa belim cvetovima, mirisni zmajevac (Dracaena fragrans) i zamiju (Zamioculcas zamiifolia), poznatu kao jednu od najizdržljivijih sobnih biljaka.

    Svaku biljku naučnici su jedan sat ostavili u komori za testiranje, koja je sadržavala nivo azot dioksida (NO2) sličan onom u kancelariji smeštenoj uz prometnu saobraćajnicu.

    Rezultati istraživanja pokazali su da su sve tri biljke uspele da uklone otprilike polovinu količine NO2 iz komore u samo sat vremena i to bez obzira na okruženje (svetlost ili tamu, vlažne ili suve uslove).

    „Biljke koje smo odabrali jako su se razlikovale jedna od druge, ali sve su pokazale veliku sličnost kada se radilo o sposobnosti uklanjanja NO2 iz atmosfere“, rekao je dr Kristijan Pfrang, koji je vodio studiju.

    „Uočili smo razlike u ovom i u našim ranijim istraživanjima, odnosno u načinu na koji sobne biljke preuzimaju ugljen dioksid (CO2), što jako zavisi od faktora povezanih sa životnom sredinom, poput doba dana (noć/dan) ili količine vode u tlu“, kazao je.

    Pet sobnih biljaka u manjoj kancelariji smanjuje nivo zagađenosti za 20 posto

    Da bi svoja otkrića stavili u kontekst, naučnici su izračunali da u slabo provetrenoj manjoj kancelariji sa visokim nivoom zagađenja vazduha, pet sobnih biljaka smanjuje nivo NO2 za 20 posto.

    Ali, u većem prostoru bi učinak tri biljke bio manji i iznosio bi oko 3,5 posto. Stručnjaci kažu da im još uvek nije u potpunosti jasan mehanizam kojim se biljke služe u uklanjanju NO2.

    „Mislimo da biljke pritom ne koriste isti proces kao pri upijanju ugljen dioksida, kada se CO2 apsorbira kroz stomate, sitne rupice u lišću“, pojasnio je dr Pfrang.

    ‘Ni tokom dužih eksperimenata nismo primetili naznake da su biljke otpustile azot dioksid natrag u atmosferu, pa pretpostavljamo da se odvija biološki proces u koji je uključeno i tlo iz kog biljka raste, ali još ne znamo da objasnimo o čemu je tačno reč“.

    Udisanje vazduha sa visokom koncentracijom NO2 može da iziritira disajne ​​puteve ljudskog respiratornog sistema i može biti posebno štetno za osobe sa respiratornim bolestima, naročito one koje boluju od astme.

    Osim što mogu da iziritiraju sluznice disajnih puteva i rezultiraju njihovom upalom, visok nivo azot dioksida neretko utiče na pogoršanje astme i na razvoj KOPB i dovode do simptoma poput kašlja i otežanog disanja.

    Kod dece i starijih osoba uočena je veća verovatnoća od razvoja respiratornih infekcija, kao i snažnija reakcija na alergene (svaka materija koja izaziva alergijsku reakciju, poput polena).

     

    Sobne biljke smatraju se ukrasom u domovima ili kancelarijama, ali ako vam je stan pun saksijskih biljaka, budite svesni da one istovremeno doprinose smanjenju nivoa određenih zagađenosti vazduha u prostoru u kojem boravite.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Prvi srpski predstavnici na Olimpijskim igrama

    Svi nestrpljivo čekamo početak Olimpijskih igara u Parizu. Ta euforija koja staje u dve nedelje, konstantna provera koliko je Srbija osvojila medalja je ono što čekamo četiri godine. Dugu […]

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]