• Stigla je sezona prehlada – naoružajte se ovim namirnicama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Stigla je sezona prehlada i bolesti. Iako je zarazu bilo kojom bolešću nemoguće 100 odsto izbeći, postoje načini da se pripremimo za potencijalnu infekciju.

    Pre svega, važno je fokusirati se na jačanje imuniteta. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u tu svrhu preporučuju održavanje uravnotežene ishrane, fizičku aktivnost, uzimanje vitamina, smanjenje konzumacije alkohola i dobar san. 

    Ipak, ako se dogodi da se razbolimo, važno je da su naš špajz i frižider snabdeveni namirnicama za jačanje imuniteta. 

    Šareno voće i povrće

    Šareno voće i povrće pomoći će nam da se brže oporavimo od bolesti. Antioksidansi poput flavonoida, antocijanina i karotenoida pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji potencijalno mogu oštetiti vaše ćelije i ugroziti imunološki sistem. Srećom, te materije nalaze se u šarenom voću i povrću.

    Na primer, flavonoidima obiluju bobičasto voće, kelj, kupus, čak i tamna čokolada; antocijanini se mogu naći u grožđu, šipku i urmama, a karotenoidi u tikvi, bundevi, mangu i marelicama.

    Hrana bogata vitaminom C

    Vitamin C je još jedan snažan antioksidans koji može ojačati imunitet i pomoći mu da se odbrani od bolesti. Vitamin C može se naći u pomorandži, limunu, paradajzu, paprici, jagodama, čak i zelenom povrću poput spanaća.

    Grčki jogurt

    Dijetetičarka Tobi Amidor u svom frižideru uvek ima grčki jogurt. Kaže da je on prirodni izvor hranjivih materija koje jačaju imunitet, poput proteina, vitamina B12, selena i cinka. Osim toga, osigurava žive, aktivne kulture koje deluju kao dobre bakterije u crevima i pomažu u zaštiti sistea za varenje.

    Zeleni čaj

    Iako nije hrana, ispijanje zelenog čaja itekako pomaže zdravlju, naročito tokom sezone gripe. Zeleni čaj sadrži polifenole, koji su snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv bolesti. Ako niste ljubitelj vrućeg zelenog čaja, on se može popiti i hladan, piše Eat This.  

    Stigla je sezona prehlada i bolesti. Iako je zarazu bilo kojom bolešću nemoguće 100 odsto izbeći, postoje načini da se pripremimo za potencijalnu infekciju.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako proslaviti trideseti rođendan

    Za tridesete se često kaže da su nove dvadesete, ali i da su to godine kada zapravo istinski sazrimo. Nesporno je svakako da ove godine predstavljaju svojevrsnu prekretnicu koju treba valjano […]

    Kako se piše – Milicin ili Miličin?

    U Srbiji je još uvek najčešće žensko ime „Milica“, pa je sva prilika da i vi poznajete neku Milicu, a veća je verovatnoća da poznajete i više […]

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]