• Svakodnevno tuširanje – da ili ne

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako je pitanje održavanja higijene privatna stvar svakog pojedinca, mnoge ipak zanima šta o tome misle lekari.

    „Ne treba svaki dan prati celo telo“, rekla je za Well and Good dermatologa Rakel Nazarian, „posebno kad ne izlazite iz kuće, ne znojite se i ne dolazite u kontakt sa prljavštinom koju biste u normalnim uslovina hteli da uklonite“.

    Ipak, navike tuširanja su individualne i ne postoji pravilo koje bi svima odgovaralo.

    „Ako imate zdravu kožu, u redu je tuširati se i jednom u tri dana, ali ako vam je koža suva ili ste nekad bolovali od ekcema, radije se na brzinu istuširajte svaki dan kako biste nadoknadili vlažnost i uništili prisutne mikrobe“, kaže dr Nazarian, napominjući i da bi odmah nakon toga kožu trebalo hidritati, kako biste zadržali vlagu.

    Dr Nazarian je dodala da „ako vam koža nije suva, možete to da produžite na svaki drugi dan“.

    Prema mišljenju mikrobiologa Džejsona Tetroa, preskakanje tuširanja neće naškoditi zdravlju, bez obzira koliko dugo niste bili u dodiru s vodom.

    „Telo može i bez tuširanja“, kaže Tetro, ali dodaje i da je u tom slučaju dobro barem svakih nekoliko dana oprati intimno područje, da se izbegne kontaminacija fekalnim bakterijama koje dovode do infekcija mokraćnog sistema.

    On dodaje da „ako prestanete da se tuširate, brzo ćete zbog bakterija koje žive na koži, početi da zaudarate“, i objašnjava da se, zahvaljujući kombinaciji mikroba i imunološke funkcije, naša koža „sama brine za sebe“ i održava se čistom.

    „Zdrave bakterije koje žive na našem telu obavljaju najbitnije procese i održavaju čistoću kože kojoj ništa drugo nije potrebno, a dalje je na vama hoćete li se prati  sapunom ili ćete testirati te impresivne veštine samočišćenja tela“, zaključio je mikrobiolog.

    Iako je pitanje održavanja higijene privatna stvar svakog pojedinca, mnoge ipak zanima šta o tome misle lekari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]