• SZO: Moramo pod hitno istražiti neobjašnjivi sindrom kod dece koji je povezan sa koronom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Pod hitno i vrlo pažljivo trebamo istražiti neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu“, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

    „Pozivam doktore širom sveta da sarađuju s nacionalnim vlastima i Svetskom zdravstvenom organizacijom i da budu na oprezu i bolje istraže ovaj sindrom koji se pojavljuje kod dece“, rekao je.

    Stotine slučajeva retkog sindroma zabeležene su u SAD i Evropi, uz nekoliko smrtnih slučajeva.

    Podsetimo, dečak star devet godina umro je od retkog sindroma koji je verovatno povezan sa koronavirusom, izjavio je danas za CNN portparol bolnice „Timon Marselj“.

    CNN je preneo i da je od ovog sindroma oolelo 135 dece.

    Procenjuje se i da je između 75 i 100 dece u Velikoj Britaniji obolelo od retke i opasne bolesti koja se povezuje s kovidom 19.

    Dvanaestogodišnje dete u Londonu umrlo je od višestrukog upalnog sindroma koji nalikuje na Kavasakijevu bolest, a slični slučajevi zabeleženi su i u SAD i Evropi.

    Britanski pedijatri su krajem aprila upozorili da omanji, ali ipak sve veći broj dece oboleva od sindroma sličnog Kavasakijevoj bolesti koji bi mogao biti povezan s koronavirusom.

    Pedijatrijsko društvo za intenzivnu negu u Velikoj Britaniji (PICS) objavilo je tada „važno upozorenje“ britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) o malom porastu broja slučajeva kritično bolesne dece koja imaju „istovremene simptome sindroma toksičnog šoka i atipične Kavasakijeve bolesti“, s tim da su neka od te dece pozitivna na kovid 19, prenosi Indeks.

    U upozorenju koje je NHS tokom aprila uputio doktorima opšte medicine u Velikoj Britaniji stoji kako je u poslednje tri nedelje „došlo do očitog porasta broja dece svih uzrasta kod kojih je prisutno višesistemsko upalno stanje koje zahteva intenzivnu negu“.

    „Raste zabrinutost da se kod dece u Velikoj Britaniji pojavio upalni sindrom povezan s kovidom 19 ili da možda postoji drugi, za sada neidentifikovani, zarazni patogen povezan s tim slučajevima“, stoji u upozorenju.

    „Pod hitno i vrlo pažljivo trebamo istražiti neobjašnjivi sindrom višestrukih upala koji pogađa decu“, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]