• SZO: Omikron se širi brže od delta soja, vakcine bi mogle biti manje efikasne

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Novootkrivena varijanta omikron verovatno se širi brže od delta soja, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u tehničkom izveštaju, dodajući da vakcine mogu biti manje efikasne.
     

    „Omikron se širi brže u Južnoj Africi gde je cirkulacija delte bila niža, ali se takođe čini da se širi brže od delta varijante i u drugim zemljama gde je incidencija delte visoka, kao što je to slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu“, saopštila je SZO, pozivajući se na preliminarne dokaze.

    Dodali su i da zbog promene u spajk proteinu, postoje sugestije da bi vakcine mogle biti manje efikasne.
    Istraživanje koje je u petak objavila Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva pokazalo je da je kompletna vakcinacija (dve doze) manje efikasna protiv simptomatske bolesti sa omikronom nego sa originalnim sojem kovida 19 ili delta varijantom.
     
    Međutim, otkriveno je da je „umerena do visoka efikasnost vakcine protiv blage infekcije od 70 do 75 odsto primećena u ranom periodu nakon buster doze“.
     
    SZO je pak, saopštila da još postoje veoma ograničeni podaci o efkasnosti vakcina protiv omikrona i o tome koliko je uopšte ozbiljna nova varijanta.
     
    Dok su južnoafrički istraživači rekli da postoje neke indicije da je omikron manje opasniji od delte i da je većina slučajeva u EU blaga „i dalje je nejasno u kojoj meri omikron može biti manje virulentan“, navodi se u tehničkoj belešci.
     
    Istraživači iz Velike Britanije upozorili su u subotu da bi trebalo preduzeti dalje mere za sprečavanje prenošenja, navodeći da bi omikron mogao brzo da postane dominantna vrsta kovida 19 u zemlji i izazvati desetine hiljada dodatnih smrtnih slučajeva do proleća.
     
    Omikron je prvi put identifikovan kao zabrinjavajuća varijanta krajem novembra, a od tada je identifikovan u 63 zemlje.
     

    Novootkrivena varijanta omikron verovatno se širi brže od delta soja, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u tehničkom izveštaju, dodajući da vakcine mogu biti manje efikasne.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]