• Treba li popiti čašu vode čim ustanemo? Evo šta kažu stručnjaci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ispijanje vode ključno je za zdravlje celog tela. Voda pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše regulisanjem telesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih materija i optimiziranjem snage mozga.

    Čak i blaga dehidracija može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, ošamućenost, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom i umor, potvrdila su istraživanja.

    „Voda čini oko 60 posto naše telesne težine i ključna je da bi naše telo funkcionisalo“, tvrdi dijetetičarka Mišel Kardel.

    Budući da je nužna, s vodom se ponekad preteruje. Kruže mnoge glasine o čarobnim moćima vode, a u poslednje vreme jedna od njih vezana je i za to kada treba piti vodu. Neki pojedinci tvrde da je ispijanje čaše vode prva stvar koju treba uraditi nakon što ustanemo. Smatraju da to poboljšava zdravlje, pomaže u gubitku težine i još mnogo toga.

    Koje su zdravstvene dobrobiti pijenja vode ujutro?

    Održavanje hidracije tokom dana važno je za celokupno zdravlje, tako da unos vode ranije u danu može pomoći da dosegnete svoj dnevni cilj.

    „Redovno ispijanje vode, počevši od jutra, može sprečiti dehidraciju. Ali ne postoji čarobna količina vode koja vam je potrebna na početku dana“, tvrdi dijetetičarka.

    Boja vašeg urina može biti pokazatelj koliko vode je potrebno vašem telu. Ako je vaš urin bledožut, verovatno pijete dovoljno vode, dok tamnožuti može značiti da trebate povećati unos vode.

    Šta ispijanje vode ujutro ne može da uradi?

    Ispijanje vode ujutro povećava osećaj sitosti, jedna je od tvrdnji na koje smo naišli na internetu. Prema Kardel, to je mit.

    „Uprkos percepciji da ispijanje vode može dati osećaj sitosti i stoga pomoći u mršavljenju, nema dovoljno dokaza koji bi povezali unos tečnosti s povećanim osećajem sitosti ili gubitkom težine“, pojasnila je.

    Druga tvrdnja je da pijenje vode ujutro može pomoći da sagorite više kalorija tokom dana.

    „Dostupna istraživanja ne podupiru ideju da samo ispijanje vode može povećati količinu sagorelih kalorija“, upozorila je Kardel.

    Stručnjaci zaključuju da vreme unosa vode nije ni približno važno koliko ispijanje dovoljno vode tokom dana.

    „Ravnoteža ostaje jedno od najvažnijih načela pravilne ishrane. S premalim unosom vode postoji rizik od dehidracije, dok s prevelikim unosom vode možete doživeti hiponatremiju i imati ekstremno nizak natrijum u krvi“, poručila je dijetetičarka.

     

    Ispijanje vode ključno je za zdravlje celog tela. Voda pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše regulisanjem telesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih materija i optimiziranjem snage mozga

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]