• U pančevačkoj kovid bolnici 95 obolelih, u Vojvodini 19 novih slučajeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od ukupno 239 testiranih na virus korona u Vojvodini, novozaraženih je 19, a većina njih se nalazi u Vršcu.

    Kako je rekao pokrajinski premijer Igor Mirović, rezultat koji Vojvodina ima je izuzetan kada se uporede brojke sa drugim delovima države.
     
    „Na današnji dan, gledajući od pojave virusa, ukupno je testirano 7.190 ljudi na teritoriji Vojvodine, pozitivno je bilo 656. Samo juče testirano je 239, pozitivno je 19. Najveći broj od tih 19 koji su testirani nalazi se u Vršcu. Postoji trend smanjenja broja obolelih u Vojvodini. Ukupno iz Kliničkog centra Vojvodine do sada je otpušteno 150 ljudi, a samo u toku jučerašnjeg dana devet pacijenata je otpušteno iz KCV-a. Iz bolnice u Pančevu do sada je otpušteno 170 pacijenata“, rekao je Mirović.
     
    Prema poslednjim informacijama, u Kliničkom centru Vojvodine se nalaze 72 pacijenta, a sedmoro njih se i dalje nalaze na respiratorima. Tokom proteklog vikenda u ovoj ustanovi je preminula još jedna osoba, što znači da je u KCV preminulo ukupno 18 pacijenata obolelih od virusa korona.
     
    Na Novosadskom sajmu nalazi se 61 pacijent oboleo od vurusa korona, lakše kliničke slike.
     
    U Opštoj bolnici u Pančevu nalazi se 95 obolelih, s tim da je jedan pacijent koji je bio na respiratoru u boljem stanju, pa je skinut sa mehaničke ventilacije.
     
    U Banji „Junaković“ kod Apatina na lečenju je 56 pacijenata zaraženih Covid-19.
     
    Pokrajinski premijer se zahvalio medicinskim radnicima, disciplinovanim građanima i zaposlenima u domovima socijalne zaštite. Kako je naveo, u ukupno 92 doma socijalne zaštite u Vojvodini u kojima ima ukupno 11.389 korisnika i zaposlenih, do sada su samo dve osobe zaražene. Dok se u domu u Molu zaposleni nalaze u karantinu zbog slučaja zaraze, domovi u Novom Sadu, Veterniku, Bačkoj Palanci i Vrbasu preventivno su stavljeni u karantin.
     
    Mirović je najavio i da će nekoliko dana zaposlenima u zdravstvenom sistemu koji imaju niža primanja podeliti više od 17 hiljada paketa sa namirnicama i ostalim potrepštinama kao vid podrške jer su doprineli da se Vojvodina pokaže kao region sa najmanje zaraženih.
     
    Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da su u Kliničkom centru Vojvodine zaražene dve medicinske sestre.
     
    „Epidemiološki je dokazano da su one zaražene iz kontakta van Kliničkog centra„, rekao je Gojković.
     
    Prema podacima koje je izneo Gojković, broj obolelih zdravstvenih radnika je 87 u Vojvodini, od toga je 28 zaraženih koji žive u gradovima Vojvodine, a rade u gradovima van Vojvodine i 18 zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama. 
     
    „Ukupno pozitivnih zdravstvenih radnika u Vojvodini ima u 32 zdravstvene ustanove. Najvećim delom su to zaraženi iz kontakata van bolnice. Svi oni sa lakom kliničkom slikom se nalaze u specijalnoj bolnici za rehabilitiaciju Junaković u Apatinu. U ovom trenutku nema medicinskih radnika sa težom kliničkom slikom„, kazao je sekretar. 
    Kako je rečeno na konferenciji pokrajinskog Kriznog štaba, sinoć je jedna porodilja u Zrenjaninu pozitivna na virus korona porođena carskim rezom, a i mama i beba su odličnog zdravstvenog stanja. Ovo je druga porodilja na teritoriji Vojvodine koja je rodila zdravo dete, a bila je zaražena virusom korona. 
     
    Na pitanje reportera 021 o broju respiratora u Novom Sadu, Gojković je odgovorio da je u KCV trenutno slobodno 76 respiratora.
     
    „Na respiratoru je trenutno sedam pacijenata obolelih od Covid-19, a 11 pacijenata koji nisu oboleli od virusa korona je na veštačkoj ventilaciji“, naveo je. 
     
    Gojković je dodao da KCV ima još 42 respiratora koji su stigli iz donacija, kao i još neke koji su nabavljeni proteklih nedelja, ali nije precizirao na koji način. Ovi respiratori su za sada u magacinima i ukoliko bude potrebno, biće osposobljeni za rad.
     
    Mirović je govorio je i o rebalansu budžeta. Naveo je da je pad prihoda izvestan, a da će budžet Vojvodine biti umanjen za 5,43 odsto. Kako je rekao, od nekih investicija će se odustati, ali one se mogu „nabrojati na prste jedne ruke“. 

    Od ukupno 239 testiranih na virus korona u Vojvodini, novozaraženih je 19, a većina njih se nalazi u Vršcu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]