• Uslovi u kojima se čuvaju lekovi mogu da utiču na njihovu efikasnost

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, za njih nema mesta ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor. Ali farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

    Lekovi su tamo izloženi visokoj vlažnosti koja će verovatno prouzrokovati gubitak efikasnosti, kažu u udruženju nemačkih farmaceuta BAH.

    Ovo se odnosi i na kutiju sa lekovima koja nije otvorena. Umesto toga, većina lekova preferira hladna i suva mesta, što podrazumeva temperaturu između 15 i 25 stepeni Celzijusa.

    Lekovi ne bi trebalo da budu izloženi visokim temperaturama ili visokoj vlažnosti. Oni lekovi koji zahtevaju čuvanje u frižideru imaju to naznačeno na pakovanju ili će vam na to skrenuti pažnju lekar.

    Kada živa u termometru pređe 25 stepeni Celzijusa, najbolje bi bilo za većinu lekova i kozmetičkih preparata da budu na hladnom mestu, zaštićenom od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

    Ako lek nije adekvatno skladišten, može doći do razgradnje aktivnih supstanci i tako će efikasnost leka biti smanjena.

    Istovremeno, može doći do promene u organoleptičkim svojstvima, odnosno promeni  boje, konzistencije, mirisa i ukusa.

    Antibiotike treba čuvati u frižideru kada su visoke temperature, jer bi, na primer, izgubili stabilnost i efikasnost na sobnoj temperaturi.

    Kapi, vaginalne tablete, inhalatori, injekcije insulina treba čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa.  

    Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ne smeju čuvati na temperaturi ispod nule jer će doći do zamrzavanja što smanjuje njihovu efikasnost.  

    Ako je u pitanju krema, biće sumnjivo ako ima grudice. Promena boje i čudan miris treba smatrati znacima upozorenja da nešto nije u redu i sa mastima ili gelovima.  

    U osnovi, ako lek izgleda drugačije nego obično, ne treba ga koristiti.

     

    Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, za njih nema mesta ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor. Ali farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]