• Uz brzu hranu brže starimo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Veliki unos industrijski prerađene hrane, takozvanog „džank fuda“, utiče na promene na hromozomima koje su povezane sa starenjem, navodi se u novom istraživanju.

    Tri ili više porcije visoko prerađene hrane, u koju spadaju brza hrana, grickalice, sokovi, udvostručuje šanse da telomere, nizovi DNK i proteina na kraju hromozoma, budu kraći nego kod ljudi koji ređe konzumiraju takvu hranu, saopšteno je na Evropskoj i međunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

    Kratke telomere su znak biološkog starenja na ćelijskom nivou i istraživanje pokazuje da je ishrana važan faktor koji dovodi do toga.

    Iako je veza jaka, uzročni odnos konzumiranja veoma prerađene hrane i skraćenih telomera i dalje je spekulativna, upozoravaju autori.

    Svaka ljudska ćelija ima 23 para hromozoma u kojima se nalazi naš genetski kod.

    Telomere ne nose genetske informacije, ali su vitalne u čuvanju stabilnosti i integriteta hromozoma i, posledično, čitavog DNK materijala od kojeg naše telo zavisi da bi normalno funkcionisalo.

    Starenjem se telomere skraćuju jer svaki put kada se ćelija podeli, deo telomera se izgubi. To skraćivanje se dugo već uzima kao znak biološkog starenja.

    Snažna veza sa mnogim oboljenjima

    Profesorke Marija Bes-Rastroljo i Amelija Marti sa Univerziteta u Navari želele su dublje da istraže uticaj visoko prerađene hrane na ljudski organizam.

    Visoko prerađena hrana je industrijski proizvedena hrana koja sadrži veoma mali udeo prirodnih neprerađenih namirnica, a veliki postotak ulja, masti i šećera.

    Često se u njoj nalaze veštački ukusi, boje, emulgatori, konzervansi i drugi aditivi koji povećavaju rok trajanja i profit proizvođačima.

    Ranije studije pokazale su snažnu vezu između visoko prerađene industrijske hrane i hipertenzije, gojaznosti, depresije, dijabetesa tip 2 i nekih oblika raka.

     

    Veliki unos industrijski prerađene hrane, takozvanog džank fuda, utiče na promene na hromozomima koje su povezane sa starenjem, navodi se u novom istraživanju.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]