• Zašto ubod komarca svrbi?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ubod komarca počinje da svrbi nakon dvadesetak minuta, a ono što izaziva svrab jeste odgovor ljudskog imunološkog sistema.
     
    Posle uboda komarca, ovaj insekt iza sebe na koži ostavlja malo pljuvačke koja sadrži proteine, a naše telo te proteine registruje kao neželjene. 
     
    Dr Keli Mejpls kaže za „Health“ da telo kako bi se zaštitilo od samog uboda proizvod histamin, a samo lučenje histamina izaziva svrab, upalu i oticanje.
     
    „Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga sledi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe decu ili ljude sa poremećajima imunološkog sistema“, dodaje doktorica Mejpls.
     
    Ukoliko dođe do crvenila, osipa ili problema sa disanjem, doktorica dodaje da su to simptomi koji ukazuju na potrebu da se javite lekaru.
     
    Kako upozorava imunolog Pajel Gupta, češanjem možemo samo pogoršati situaciju.
     
    „Češanjem po mestu uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije jer mesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju“, ističe Gupta.
     
    On dodaje da je u svrhu ublažavanja simptoma dobro koristiti hladne obloge ili kockicu leda.
     
    Osim toga efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.
     
    „Za privremeno olakšanje, mesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte preterivati sa količinom jer alkohol ima nadražujući efekat. Takođe možete da operete mesto uboda hladnom vodom i sapunom, kako biste ublažili svrab“, dodala je dr Gupta. 

    Ubod komarca počinje da svrbi nakon dvadesetak minuta, a ono što izaziva svrab jeste odgovor ljudskog imunološkog sistema.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Zašto se kaže „pao s kruške“?

    Ovo sigurno znate - za nekog ko se ponaša glupo, ludo, ko je naivan ili smušen, često kod nas umeju da kažu da je “pao sa kruške”. I suprotno, kad neko hoće da istakne kako nije glup, […]

    Kako se piše – čak štaviše ili štaviše?

    Sigurno ste se nekad našli u dilemi koji je izraz pravilan, a ne pomaže ni činjenica da ste tokom školovanja imali profesore koji koriste jedan izraz, ali i profesore koji koriste […]