• Znaci koji govore da je potrebno da odete na očni pregled

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom Svetskog dana vida treba se podsetiti značaja očuvanja zdravlja očiju i osnovnih funkcija oka. Kako bi smo to postigli, neophodan je redovan odlazak kod oftalmologa, a posebno kada primetimo nagli pad vida ili bilo kakve promene na oku ili očnim kapcima, makar one izgledale sasvim bezazleno. 

    Znaci, simptomi bolesti mogu biti kako subjektivni tako i objektivni. Subjektivni znaci su oni kako ih pacijent vidi, oseća ili doživljava. Objektivni, stvarni dokazani znaci bolesti su oni koje lekar vidi ili analize dokažu, kaže za portal N1 specijalista oftalmologije i oftalmohirurg dr Tamara Filipović.

    „Nagli pad vida na jednom oku, ili retko na oba oka, pacijent opisuje kao potpuni mrak ili navlačenje crne zavese. Tada se hitno treba javiti oftalmologu, jer može da bude u pitanju zapušenje centralne arterije mrežnjače, tromboza centralne vene mrežnjače, odlubljenje, odnosno ablacija mrežnjače, oštećenja vidnog puta unutar lobanje ili mozga, teže povrede oka, naglo krvarenje u mrežnjaču ili staklasto telo, napad akutnog glaukoma. Svako od ovih oboljenja je veoma ozbiljno i zahteva hitan tretman“, upozorava dr Filipović.

    Bol u oku, grebanje, pojačano suzenje, naročito ako naglo nastanu ili su samo u jednom oku su, takođe, razlog da se javite oftalmologu. Nekada i mali beznačajni simptomi mogu ukazivati na ozbiljnu bolest.

    „Crvenilo oka predstavlja zapaljenje koje se vidi jer zahvata i beli deo oka, odnosno beonjaču na kojoj se svaki prošireni kapilar lepo vidi. Najčešće zapaljenje koje izaziva crvenilo oka je konjunktivitis, odnosno zapaljenje vežnjače. Zapaljenja oka kao što su zapaljenje rožnjače, dužice, takođe, su praćena crvenilom oka, ali u tom slučaju crvenilo je značajno ozbiljniji simptom nego kod konjunktivitisa. Crveno oko se javlja i kao posledica krvarenja ispod vežnjače, česta je pojava koja može jako da uplaši pacijenta. U većini slučaja radi se o upadljivoj, ružnoj, ali bezopasnoj pojavi“, navodi ona.

    Dodaje da su mušice, svetlaci i krpice pred okom nešto što često izaziva brigu kod pacijenata i predstavlja dosta čest simptom. Najčešće nisu znak neke ozbiljne bolesti, ali svakako se treba obratiti oftalmologu radi provere, poručuje doktorka.

    „Najveći deo unutrašnjosti oka ispunjava staklasto telo. Staklasto telo izgleda kao pihtijasta providna masa. Ukoliko u tu gustu, providnu materiju prodre bilo šta, mi ćemo videti već spomenute simptome. Mali je procenat ‘očnih mušica’ i tačkica koje su znak teške očne bolesti. Svetlaci praćeni pojavom manje ili veće zavese pred okom znače odlubljenje mrežnjače odnosno ablaciju, što može da bude uvod u slepilo. Zato je apsolutno potrebno da se svaka pojava tačkica ili mušica pred okom pregleda uz obavezno širenje zenica“, ističe sagovornica.

    „Oči ogledalo duše“

    Ne kaže se za džabe da su oči ogledalo duše, ali više ogledalo stanja organizma. Pri detaljnom pregledu oftalmolog može otkriti ponekad ne samo očnu, nego i neku bolest organizma za koju pacijent nije ni znao, kaže dr Filipović.

    „Često se prvi znaci nekog oboljenja, npr. reumatizma, prvo vide na očima. Ozbiljna bolest organizma, kao što je dijabetes i neke druge sistemske bolesti se takođe mogu otkriti kod oftalmologa. Zbog toga je neophodna dobra saradnja oftalmologa sa specijalistima drugih oblasti medicine, poput internista, endokrinologa, nefrologa i kardiologa“, ističe ona.

    Važnost pregleda očiju kod dece

    Dr Filipović naglašava da je pregled oka naročito važan kod dece. Neke bolesti se vide prvih dana po rođenju.

    „Kod beba do trećeg, četvrtog meseca može povremeno da se javi disbalans u koordinaciji očnih mišića što smatramo normalnim. Ali ako i posle tog perioda detetu jedno ili oba oka skreću ka nosu ili upolje, potrebno ga je odvesti na očni pregled“, ističe ona.

    Ona dodaje da postoje razne vrste razrokosti ili strabizama koji se javljaju u najranijem uzrastu.

    „Imamo grupu strabizama koja je urođena i praktično prisutna i na rođenju. Rano stečeni strabizmi se javljaju nakon šestog meseca života, a postoje strabizmi koji se javljaju u najranijem uzrastu nakon prve godine ili druge godine života“, kaže ona.

    Prema njenim rečima, veliki broj dece ima slabovidost funkcionalnog tipa kod kojih je praktično oko potpuno zdravo, a vid se na takvom oku nije razvio zbog nekoliko razloga – optički sistem oka nije idealan, oko ne stoji u pravilnom položaju ili oko nije pravilno izloženo svetlosnoj stimulaciji.

    „Ove slabovidosti se javljaju u prvim mesecima života i mogu dovesti do značajnog hendikepa. Da bi to sprečili, potrebno je da se na vreme počne sa lečenjem. Zbog toga je obavezan pregled sve novorođene dece do prve godine života jer samo tako možemo potpuno da izlečimo malenog pacijenta ukoliko su se pojavili znaci slabovidosti ili da sprečimo opštu pojavu slabovidosti“, ukazuje doktorka.

    Na pregledima novorođenčadi se može videti urođena razrokost, mali tumor na oku ili njegovoj okolini, kao i povrede pri porođaju, dodaje ona.

    „Česte bolesti kod beba su zapušen suzni kanal, ali i akutni gnojni konjunktivitis. Posebno treba obratiti pažnju na stanje oka kod prevremeno rođene dece. Važan znak koji može da otkrije simptome kod novorođenčeta je bela zenica, koja lako može da se uoči ukoliko se pažljivo pogleda oko novorođenčeta“, kaže dr Filipović.

    Najčešća pitanja pacijenata

    „Često pitanje koje mi postavljaju pacijenti je da li je štetno kupiti naočare u apoteci ili na pijaci? Važno je da kada prvi put osetite da su vam potrebne naočare za čitanje, odnosno za rad na blizinu posetite očnog lekara. To je bitno zbog toga što u tim godinama, a to je oko 45. godine, mnogo toga u organizmu počinje da se menja, pa i oči“, navodi dr Filiović.

    Ona objašnjava da je važno da pored određivanja dioptrije pogledamo i očno dno, kao i da izmerimo očni pritisak.

    „Očni pritisak se mora odrediti jer u tim godinama može da se javi glaukom koji predstavlja poodmuklu bolest ili kako se još naziva – tihi ubica. Uzroci centralnog ili perifernog gubitka vidnog polja su mnogobrojni, ali najčešće su posledica ozbiljnih oštećenja unutrašnjih delova oka, vidnog živca, ali često i oštećenja mozga. Pored pregleda oftalmologa zahteva i pregled neurologa“, ističe ona.

    Prema njenim rečima, prilikom sistematskog pregleda za vozačku dozvolu osobe koje su u penziji se iznenade, pa čak i naljute kada mu očni lekar kaže da ne može da dobije dozvolu za dalju vožnju jer su te osobe iskreno ubeđene da dobro vide. U tim godinama vid postepeno pada, pa pacijent ni ne primeti da lošije vidi, naglašava doktorka.

    „Kao i svaki organ u našem organizmu i oko stari i to posebno dve njegova dela, najbitnija za vid, sočivo i mrežnjača. Sočivo se muti i ne propušta svetlost u oko – to je katarakta. Na mrežnjači se javlja skleroza odnosno degeneracija žute mrlje. Katarakta se najčešće uspešno operiše, a degeneracija se nažalost najčešće bezuspešno leči i ne može se, bar za sada, operisati“, kaže ona.

    Svaku fizičku povredu oka treba što pre da pregleda očni lekar. Isto važi i za izuzetno jake bolove u oku, kaže za N1 dr Filipović.

    Povodom Svetskog dana vida treba se podsetiti značaja očuvanja zdravlja očiju i osnovnih funkcija oka. Kako bi smo to postigli, neophodan je redovan odlazak kod oftalmologa, a posebno kada primetimo nagli pad vida ili bilo kakve promene na oku ili očnim kapcima, makar one izgledale sasvim bezazleno. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]