• Znaci koji mogu da vas upozore na pucanje gume

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prenizak pritisak vazduha u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).

     

    Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu da oštete gumu i postepeno je ispumpaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.

    Kako možete da primetite oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 posto. Tada vožnja više nije sigurna.

    Pre „velikog praska“ obično postoje neki znaci, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se, piše Revija HAK.

    Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može prouzrokovati proklizavanje zadnjeg dela.

     

    Prenizak pritisak vazduha u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

    Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš […]

    Kako se piše – malopre ili malo pre?

    Često nas je u školama tokom pismenog zadatka iz srpskog jezika i književnosti zbunjivalo kako se pravilno piše ovaj prilog. Neretko smo tražili i sinonime zbog straha od greške kad je ova […]